Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani starih zanata
  • 21.09.2017. 07:00

Gradišćani ne daju zaboraviti stare zanate

Kako se nekada živjelo i radilo na selu, u polju, voćnjaku, kovačkoj radionici ili kako se pravio ribarski pribor, čamac i oprema za konje, samo je dio bogate ponude, prezentovane po prvi put u Gradišci u okviru manifestacije Dani starih zanata.

Foto: Boško Grgić
  • 1.223
  • 182
  • 0

Na jednom mjestu, na platou Kulturnog centra Gradiška, pred brojnim posjetiocima svoja umijeća prikazali su majstori za izradu čamaca, pletenje ribarskih mreža i trnki za pčele, tkalje, stolari, kovači, poslastičari, remenari i majstori drugih zanata.

Umijeće metalskih majstora prezentovali su osamdesetogodišnji kovač Rajko Bakić i desetak godina mlađi kazandžija Boško Despotović.

Rajko je mlađim posjetiocima dočaravao kako je nekada otkivao motike, sjekire i druge alatke, izrađivao potkovice za konje, spremao plugove za oranje.

"Dobar kovač morao je znati kovati, ali njegov majstorluk se cijenio time kako je kalio čelik. Nekada sam imao mnogo posla, danas je moj zanat gotovo zaboravljen", rekao je Bakić.

Boško Despotović izučio je kazandžijski zanat u Novoj Gradišci, a potom je do penzije radio u dalekoj Australiji.

"Oduvijek se cijenio dobar kazandžija. U suštini i ja sam kovač, kovač bakra, to je vrlo teško, ali lijepo zanimanje", kaže Despotović, čiji kazani peku rakiju gotovo na svim kontinentima.

Korak dalje trnke za pčele plete mladi Dario Škorić. Ovo neobično umijeće naslijedio je od oca. Dario kaže da plete trnke za svoje potrebe, te ponešto i za tržište.

Žene umjetnice u kuhinji i ručnim radovima

Gotovo najviše pažnje izazvale su žene, članice Udruženja 'Breza' iz Laminaca. Svoje umijeće za razbojem za tkanje pokazala je Jovanka Kisin, a sa preslicama i vretenima Rosa Vuković i Dragija Lončar. Njihova predsjednica Tanja Marković kaže da su zavaljujući druženju od zaborava otrgle mnoge stare radove.

"Naše članice predu, vezu, šiju narodne nošnje, prave ukusna stara jela, njeguju sve ono što je pratilo poljoprivredne radove. Evo danas dok Jovanka tka, a Rosa i Dragija predu vunu, možemo degustirati domaću pitu i razne kolače", rekla je Markovićeva.

Haljit Haljiti, poslastičar koji u j Gradišci nastavlja tradiciju dugu osam decenija častio je sve posjetioce i učesnike sa nekoliko vrsta vrhunskih halvi i drugih poslastica.

"Oduševljen sam činjenicom da su mladi ljudi koji i ne znaju šta je halva lizali prste i pitali o kojoj je to poslastici riječ. Stari zanati ponovo su na sceni i to je dobro", rekao je Haljiti.

Remenar ostao bez posla

Remenarski zanat predstavljao je Ranko Vukotić iz sela Kozinaca. Ranko je zanat počeo izučavati prije šest decenija.

"Počeo sam kao učenik 1960. godine. Sedamdesetih godina sam bio zatrpan poslom i narudžbama, uglavnom se radila oprema za konje. Danas nema posla, tek poneki kajiš za hlače, psa ili remen za harmoniku", kaže Vukotić.

Boško Đurašinović, nekadašnji majstor iz Borova, pokazao je kako se popravljala obuća, a Branko Račić kako se prave čamci i pletu mreže za ribu. Mnogo majstora i starih zanata na jednom mjestu, ali mnogo i posmatrača i oduševljenja.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić sa saradnicima se zadržao na svim štandovima. Rekao je da je ovaj potez Kulturnog centra pun pogodak.

"Lijepo je na jednom mjestu vidjeti zanatlije i alate, ljude koji su odškolovali plejade ljekara i drugih stručnjaka. Ne smijemo ih zaboraviti. Ispred lokalne uprave obećavam da imaju moju podršku", rekao je Adžić.

Dani starih zanata obilovali su i dobrom etno muzikom jelom i pićem, te izložbom starih alata i ručnih radova. Ova manifestacija sastavni je dio Gradiške jeseni, tradicionalne manifestacije koja traje cijeli septembar i pola oktobra. Manifestacija je ideja direktora Kulturnog centra Gradiška Željka Blagojevića i naišla je na veliko oduševljenje prisutnih i gradiške javnosti.

Stari zanati i u poeziji

Svoj doprinos zanatlijama i starim zanatima dao je i potpisnik ovih redova, koji je na samom otvaraju pročitao pjesmu 'Stari zanati'. Jedan odlomak poklanjamo i čitaocima 'Agrokluba'.

Da nije stolara i njegove pile
Na čemu bi posteljine bile
Ne bi bilo ni stola, ni kreveta
Ni slavlja, ni ljubavi, ni djeteta

Ne bi bilo na krevetu vatre
Da nisu tkale žene i natre.

A tek kovač što željezo kuje
Pa mu ruke od čekića bruje
Skovao je i mač i kosu
Koja kosi i travu i rosu

Kovač je kažu kovač svoje sreće
Kao umorni pekar iz smjene treće

Ili pčelar kad oplete trnke
Brico kad skrati kose rasne crnke
Kazandžija kad napravi kazan za rakiju
Oštrač kad naoštri noževe i čakiju
Kad obućar popravi ženske sandale
U koje idu nogice male
E to su od pamtivijeka stari zanati
Za koje trebate čuti i znati

Foto: Boško Grgić


Fotoprilog


Tagovi

Motike Alatke Tanja Marković Breza Dario Škorić Željka Blagojeića Zoran Adžić Haljit Haljiti Boško Despotović


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]