Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • APF 2024
  • 30.05.2024. 14:00

Forum poljoprivredne politike na Jahorini: O čemu će diskutirati 130 učesnika?

Značajne teme naći će se na ovogodišnjem izdanju APF-a. Fokus susreta je na poticanju partnerstva i saradnje u rješavanju uticaja klimatskih promjena na poljoprivredu.

Foto: Depositphotos/adfoto
  • 76
  • 24
  • 0

Više od 130 relevantnih učesnika iz jugoistočne Evrope i šire okupit će se na Forum poljoprivredne politike (APF) 2024, koji će biti održan 5. i 6. juna na Jahorini. Fokus susreta je na poticanju partnerstva i saradnje u rješavanju uticaja klimatskih promjena na poljoprivredu.

"Preispitivanje politike poljoprivrede i ruralnog razvoja u jugoistočnoj Evropi i izazovi koji su pred nama: prehrambeni suverenitet, uticaj klimatskih promjena, demografska obnova ruralnih područja", naziv je ovogodišnjeg APF-a. 

Razvoj sektora

Njegov primarni cilj je jačanje saradnje u borbi protiv klimatskih promjena i promovisanju usvajanja održivih i postojanih modela ekonomskog i produktivnog razvoja u sektoru poljoprivrede. Tokom diskusije će se istražiti novi trendovi u razvoju poljoprivredne politike naglašavajući izazove i mogućnosti za implementaciju IPARD III programa EU.

Op, op, opa: Šta bh. mljekarstvu donosi Evropa? Muk iz resora!

Također, bavit će se obavezama navedenim u Akcionom planu za Zelenu agendu za zapadni Balkan i njenom implementacijom kao ključnim procesom za unapređenje održivog razvoja i zaštite životne sredine u regionu. Tehničke diskusije će posvetiti pažnju promociji organske poljoprivrede, u cilju jačanja biodiverziteta, zdravlja zemljišta i smanjenja oslanjanje na sintetičke inpute, čime se jača otpornost poljoprivrednih sistema i očuvanje prirodnih resursa.

Fokusirajući se na ove ključne oblasti, APF ima za cilj da olakša razmjenu znanja, iskustava i inovativnih rješenja između kreatora politike, istraživača, akademske zajednice i drugih zainteresovanih strana. Na kraju, zajedničkim naporom se nastoji suočiti sa složenim klimatskim izazovima sa kojima se suočava poljoprivreda i ruralni razvoj u JIE, u cilju izgradnje otpornijih, inkluzivnijih i održivijih sistema ishrane u regionu.

U saradnji sa MVTiO BiH

Pored toga, "APF Jahorina Agenda 2024" ima za cilj da postavi osnovu za diskusiju na predstojećem sastanku ministara poljoprivrede zemalja jugoistočne Evrope, koji je zakazan za septembar 2024. godine.

Forum organizira Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi (SEE) od 2001. godine kako bi se olakšalo kreiranje politike poljoprivrede i ruralnog razvoja u JIE zasnovanoj na dokazima, kao dvodnevni događaj koji uključuje relevantne regionalne i međunarodne učesnike što rezultat ima preporuke za kreiranja politike u regionu.

Ovogodišnje izdanje se organizira u saradnji sa Ministarstvom vanjske  trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.


Tagovi

Forum poljoprivredne politike Klimatske promjene APF Jahonina APF 2024 SWG SEE


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.