Govorit će se o pravilnom izboru sjemenskog materijala, važnosti optimalne pripreme zemljišta u biljnoj proizvodnji, primjeni đubriva i pesticida u procesu integralne proizvodnje, korištenju bioloških mjera zaštite, bit će riječi i o tehnologiji prerade proizvoda, marketingu i pakovanju zdravstveno bezbjednih proizvoda i ishrani domaćih životinja.
U organizaciji Ekološkog pokreta Novog Sada od 26. do 28. septembra 2018. u Novom Sadu bit će organizirana 22. Međunarodna Eko - konferencija. Bit će to, ujedno, i deseti jubilarni skup pod nazivom "Zdravstveno bezbjedna hrana".
Zdravstvena bezbjednost hrane sve više dobija na značaju. Pri masovnoj konvencionalnoj proizvodnji hrane povećan je rizik da prehrambeni proizvodi gube na nutritivnoj vrijednosti, pa čak do toga da ugroze zdravlje ljudi. O tome se sve više raspravlja i u stručnoj i u najširoj javnosti razvijenih zemalja, a tzv. postsocijalističke zemlje veoma kasne u tom pogledu. U želji da doprinesu širenju validnih stručnih i naučnih informacija i podrže razmjenu gledišta i iskustava na ovu temu, organizatori Eko-konferencije o zdravstveno bezbjednoj hrani iz tog razloga je održavaju bijenalno, počev od 2000. god. Ekološki pokret grada Novog Sada, kao inicijator i organizator, daje i na ovaj način doprinos naporima da se poboljša kvalitet života ljudi u okvirima održivog razvoja društva.
Namjera organizatora je da na ovogodišnjoj Eko-konferenciji na naučnom nivou razmotri što više aktuelnih pitanja proizvodnje zdravstveno bezbjedne hrane. Potom, da se realno sagledaju i valorizuju uzročnici narušavanja ekološke ravnoteže u konvencionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji, kao i stepen ugroženosti savremene poljoprivredne proizvodnje različitim izvorima zagađenja. I na kraju, da se na osnovu razmjene mišljenja, a na bazi naučnih pokazatelja, ponude prijedlozi od koristi za dugoročne strateške programe koji se tiču industrijalizovane, kontrolisane, integralne, alternativne i održive poljoprivrede, a u cilju proizvodnje dovoljnih količina kvalitetne hrane, bez negativnih posljedica po ljudsko zdravlje i životnu sredinu.
Na konferenciji će biti razmatrani činioci koji utiču na zdravstvenu ispravnost, odnosno kvalitet namirnica. Govorit će se o pravilnom izboru sjemenskog materijala, važnosti optimalne pripreme zemljišta u biljnoj proizvodnji, primeni đubriva i pesticida u procesu integralne proizvodnje, korištenju bioloških mjera zaštite, bit će riječi i o tehnologiji prerade proizvoda, marketingu i pakovanju zdravstveno bezbjednih proizvoda i ishrani domaćih životinja.
Rad na ekokonferenciji bit će podijeljen u 15 sesija. I to:
Uz organizatora Ekološki pokret Novog Sada suorganizatori Eko-konferencije su: Univerzitet u Novom Sadu; Ruski državni poljoprivredni univerzitet- MTAA, Ruska Federacija; Međunarodni nezavisni ekološko politikološki univerzitet u Moskvi, Ruska Federacija; Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad; Institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu; Pasterov zavod u Novom Sadu; Legambiente, nacionalna ekološka organizacija Italije.
Tagovi
Autor