Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 22. Međunarodna Eko - konferencija
  • 26.08.2018. 16:30

Eksperti o unapređenju zdravstvene bezbjednosti hrane

Govorit će se o pravilnom izboru sjemenskog materijala, važnosti optimalne pripreme zemljišta u biljnoj proizvodnji, primjeni đubriva i pesticida u procesu integralne proizvodnje, korištenju bioloških mjera zaštite, bit će riječi i o tehnologiji prerade proizvoda, marketingu i pakovanju zdravstveno bezbjednih proizvoda i ishrani domaćih životinja.

Foto: Bigstockphoto/LightField Studios
  • 144
  • 7
  • 0

U organizaciji Ekološkog pokreta Novog Sada od 26. do 28. septembra 2018. u Novom Sadu bit će organizirana 22. Međunarodna Eko - konferencija. Bit će to, ujedno, i deseti jubilarni skup pod nazivom "Zdravstveno bezbjedna hrana".

Zdravstvena bezbjednost hrane sve više dobija na značaju. Pri masovnoj konvencionalnoj proizvodnji hrane povećan je rizik da prehrambeni proizvodi gube na nutritivnoj vrijednosti, pa čak do toga da ugroze zdravlje ljudi. O tome se sve više raspravlja i u stručnoj i u najširoj javnosti razvijenih zemalja, a tzv. postsocijalističke zemlje veoma kasne u tom pogledu. U želji da doprinesu širenju validnih stručnih i naučnih informacija i podrže razmjenu gledišta i iskustava na ovu temu, organizatori Eko-konferencije o zdravstveno bezbjednoj hrani iz tog razloga je održavaju bijenalno, počev od 2000. god. Ekološki pokret grada Novog Sada, kao inicijator i organizator, daje i na ovaj način doprinos naporima da se poboljša kvalitet života ljudi u okvirima održivog razvoja društva.

Ciljevi Eko-konferencije

Namjera organizatora je da na ovogodišnjoj Eko-konferenciji na naučnom nivou razmotri što više aktuelnih pitanja proizvodnje zdravstveno bezbjedne hrane. Potom, da se realno sagledaju i valorizuju uzročnici narušavanja ekološke ravnoteže u konvencionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji, kao i stepen ugroženosti savremene poljoprivredne proizvodnje različitim izvorima zagađenja. I na kraju, da se na osnovu razmjene mišljenja, a na bazi naučnih pokazatelja, ponude prijedlozi od koristi za dugoročne strateške programe koji se tiču industrijalizovane, kontrolisane, integralne, alternativne i održive poljoprivrede, a u cilju proizvodnje dovoljnih količina kvalitetne hrane, bez negativnih posljedica po ljudsko zdravlje i životnu sredinu.

Tematika od izbora sjemena do marketinga

Na konferenciji će biti razmatrani činioci koji utiču na zdravstvenu ispravnost, odnosno kvalitet namirnica. Govorit će se o pravilnom izboru sjemenskog  materijala, važnosti optimalne pripreme zemljišta u biljnoj proizvodnji,  primeni đubriva i pesticida u procesu integralne proizvodnje, korištenju bioloških mjera zaštite, bit će riječi i o tehnologiji prerade proizvoda, marketingu i pakovanju zdravstveno bezbjednih proizvoda i ishrani domaćih životinja.  

Sesije Eko-konferencije

Rad na ekokonferenciji bit će podijeljen u 15 sesija. I to:

  • Klima sa stanovišta proizvodnje zdravstveno bezbjedne hrane; 
  • Zemljište i voda kao osnova poljoprivredne proizvodnje zdravstveno bezbjedne hrane;
  • Genetika, genetski resursi, oplemenjivanje i genetski inženjering u funkciji proizvodnje zdravstveno bezbhedne hrane;
  • Đubriva i đubrenje u funkciji proizvodnje zdravstveno bezbjedne hrane;
  • Integralna zaštita bilja, primjena pesticida i efekti rezidua;
  • Poljoprivredna proizvodnja sa stanovišta održivog razvoja; 
  • Proizvodnja ratarskih i povrtarskih biljaka sa stanovišta zdravstveno bezbjedne hrane;
  • Proizvodnja voća i grožđa sa stanovišta zdravstveno bezbjedne hrane;
  • Stočarska proizvodnja sa stanovišta zdravstveno bezbjedne hrane;
  • Primena prehrambrene tehnologije u proizvodnji zdravstveno bezbjedne hrane;
  • Ekonomsko stanovište proizvodnje zdravstveno bezbjedne hrane i marketing;
  • Čuvanje, transport i pakovanje  zdravstveno bezbjedne hrane;
  • Nutritivna vrednost zdravstveno bezbjedne hrane  i kvalitetna  ishrana;
  • Pravno stanovište zaštite proizvoda zdravstveno bezbjedne hrane i ekološki modeli i softveri u proizvodnji zdravstveno bezbjedne hrane.

Uz organizatora Ekološki pokret Novog Sada suorganizatori Eko-konferencije su: Univerzitet u Novom Sadu; Ruski državni poljoprivredni univerzitet- MTAA, Ruska Federacija; Međunarodni nezavisni ekološko politikološki univerzitet u Moskvi, Ruska Federacija; Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad; Institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu; Pasterov zavod u Novom Sadu; Legambiente, nacionalna ekološka organizacija Italije.


Tagovi

Ekološki pokret grada Novog Sada 22. Međunarodna Eko - konferencija Zdrava hrana Zdravstveno bezbjedna hrana


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Agrarni novinar 15 godina. Objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regiji. Nositelj više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]