Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaći proizvodi
  • 14.12.2018. 11:00

Dušan Komljenović: Imamo kvalitetne domaće proizvode, ali toliko toga uvozimo, zato čitajte deklaracije i porijeklo onoga što kupujete

Festival domaćih proizvoda prilika je da probudimo svijest u našem narodu da je naše čak možda i bolje i treba da kupujemo domaće i da ulažemo u RS, ističe Dušan Komljenović, podpredsjednik UMEK-a

Foto: Snježana Karić
  • 561
  • 87
  • 0

Prvi Festival domaćih proizvoda otvoren je sinoć, 13. decembra, u svečanoj sali na ostrvu Stara ada u Banjaluci uz prisustvo brojnih građana koji su imali priliku da se upoznaju sa radom i proizvodima četrdesetak izlagača, proizvođača hrane i pića iz Republike Srpske i Brčko Distrikta.

Pored već popularnih brendova hrane i pića, posjetioci su imali priliku da se upoznaju i sa malim proizvođačima čije proizvode ranije nisu imali priliku da probaju.

Ukusi i mirisi domaćeg

Izbor je bio raznovrstan, pa su posjetioci tako mogli da uživaju u ukusima raznovrsnih domaćih sireva, suhomesnatih i pekarskih proizvoda, kolača, home-made keksa, ali i mednih proizvoda, među kojima je svakako najzanimljiviji bio čokoladni med osmišljen kao zdrava zamjena za eurokrem.

Za one koji su željeli da se osvježe uz neko piće na raspolaganju su im bili štandovi sa vinom od kupine, sokovi od aronije, kruške, dunje, i drugih voćnih vrsta, ali i razne rakije, vina i kraft piva.

Organizator Festivala je Udruženje mladih ekonomista (UMEK), koje već nekoliko mjeseci radi na projektu “Kupuj domaće – ulaži u Srpsku!” s ciljem povezivanja domaćih proizvođača sa kranjim potrošačem.

Dušan Komljenović: Prilikom kupovine čitajte deklaracije

Dušan Komljenović, potpredsjednik UMEK, kaže da su na ovu ideju došli iz razloga jer građani  žele da kupuju domaće proizvode i cijene ih, ali nisu dovoljno informisani i ne znaju koji su to sve naši domaći proizvodi.

"Mi imamo kvalitetne domaće proizvode, ali toliko toga uvozimo, pa na ovaj način pokušavamo da probudimo svijest našem narodu da je naše čak možda i bolje i treba da kupujemo domaće i da ulažemo u RS", naveo je on.

Posjetioci su mogli degustirati vrhunske proizvode 

Iz ovog Udruženja napominju da osnovni cilj projekta i jeste da se u javnosti podigne svijest o značaju kupovine domaćih proizvoda i koliki uticaj ona ima na cjelokupnu ekonomsku situaciju u RS, jer na taj način pokrećemo našu privredu, proizvodnju, zaposlenost i na kraju životni standard svih građana. "Cilj nam je da svaka osoba u Republici Srpskoj prilikom kupovine pogleda deklaraciju i porijeklo proizvoda koji kupuje!", poruka je koju šalje UMEK.

Na ovom Festivalu izlagači su imali priliku da predstave svoje najkvalitetnije proizvode posjetiocima i omoguće im da iste na licu mjesta besplatno degustiraju.

Na taj način posjetioci su mogli da se upoznaju sa vrhunskim kvalitetom velikog broja domaćih proizvoda, koji su često nepravedno zapostavljeni, iako po karakteristikama uopšte ne zaostaju za uvoznim, već su i mnogo bolji.

Festival - prilika za upoznavanje

Milan Trkulja iz malog banjalučkog preduzeća "Ognjište" bio je jedan od izlagača na ovom Festivalu gdje je predstavio suhomesnate proizvode, koje proizvode u podnožju planine Manjača. Trkulja kaže da je ovaj Festival dobra prilika da se građani upoznaju sa onim što rade, te kvalitetom njihovih proizvoda.

"Naša firma je stara tek dvije godine i za sada je naša prodaja skoncentrisana samo na područje banjalučke regije. Riječ je o porodičnoj firmi, a naši proizvodi su domaći, odnosno napravljeni po staroj tradicionalnoj recepturi, bez dodataka bilo kakve hemije i aditiva", istakao je on.

Banjalučko preduzeće "Ognjište" bilo je jedan od izlagača na ovom Festivalu

Dodao je da preduzeće "Ognjište" suhomesnate proizvode pravi isključivo od životinja koje kupuju od farmera sa područja Manjače, što potvrđuje njihovu želju za dobrim i kvalitetnim domaćim proizvodima.

Među izlagačima se našao i Goran Gagić iz Gradiške, koji se predstavio sa svojim asortimanom mednih proizvoda. Posjetioci su na njegovom štandu imali prilike da probaju, ali i kupe, čak četiri vrste meda, potom polen, propolis, matičnu mliječ, kupinovo vino, sirće divlje jabuke , kao i tri vrste domaćih rakija. Gagić, čija porodica ima dugu tradiciju pčelarstva, ističe da ovakvi festivali pomažu i građanima, ali i proizvođačima.


Fotoprilog


Tagovi

Festival domaćih proizvoda Banja Luka Dušan Komljenović UMEK Domaće Deklaracija Porijeklo


Autorica

Snježana Karić

Više [+]

Snježana je diplomirana novinarka, komunikologinja sa dvadesetogodišnjim radnim iskustvom u medijima u BiH. Aktivna je članica Udruženja BH novinari i velika zaljubljenica u prirodu i ljekovito bilje. Uživa da fotografiše svijet oko sebe, putuje i isprobava dobra vina.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97