Predsjednik komisije, doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj rekao je da su tri najbolje ocijenjene rakije nešto što se rijetko može kušati na ocjenjivanjima.
Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu održana je svečana dodjela priznanja nagrađenima na 3. Međunarodnom ocjenjivanju rakija i likera na koje je pristiglo više od stotinu uzoraka iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Sve je iznenadila kvaliteta ovogodišnjih uzoraka.
Šampionom u kategoriji ginova proglašena je Destilerija Gavran, Raven’s London dry gin, Ivana Gavrana iz Velike Gorice. U kategoriji likera tu je tituli odnio Teranino Destilerije Patrik, proizvođača Patrika Sračića kraj Jastrebarskog (oba iz susjedne Hrvatske, op.ur.).
Apsolutni šampion ocjenjivanja i proizvođač dvije od tri najbolje ocijenjene rakije je Luka Perić iz Srbije. Kako je rekao predsjednik komisije doc.dr.sc. Marin Mihaljević Žulj, tri najbolje ocijenjene rakije su nešto što se rijetko može kušati na ocjenjivanjima.
Tako je šampionska Stara šljivova prepečenica iz 2001. godine, ovog proizvođača (Stari Vitez doo) dobila maksimalnu ocjenu 20. Druge dvije najbolje ocijenjene rakije bile su neznatno slabije ocijenjene te spadaju u sam vrh ove kategorije pića. Tako je druga najbolje ocijenjena bila šljivovica iz 1995. godine obitelji Senić (Pure Fruit doo) koja je dobila ocjenu 19,7. Treće najbolje ocijenjena rakija također je Stara šljivova prepečenica šampiona ocjenjivanja Luke Perića ( Stari Vitez doo), ali iz 2009. godine.
Osim njih, priznanja su dodijeljena i ostalim nagrađenima u sve tri kategorije kojih je ove godine bilo više od 60.
Prozvani su i prošlogodišnji šampioni kojima je dodjela u 2020. godini otkazana radi epidemiološke situacije. Tako je lani šampion ginova London dry gin "Midnight", zatim likera OPG Bilušić, Voćni liker aronija, a u kategoriji rakija Destilerija Pigmalion, Tamnjanica eko plantaže, Kajsijevača, 2016. g., Selekcija Pigmalion.
Predsjednik ocjenjivačke komisije doc.dr.sc. Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta u Zagrebu naglasio je iznimnu kvalitetu ovogodišnjih uzoraka, a dokaz toga su i samo dva odbačena. Unatoč kvalitetnim uzorcima, rekao je i kako ima još puno prostora za napredak i kako se proizvođači moraju nastaviti educirati.
Također, on je predstavio i svoju knjigu "Voćne rakije, likeri i travarice".
Tagovi
Autorica