Sve je iznenadila kvaliteta ovogodišnjih uzoraka. Više od 60 dobilo je ocjenu 18 i više (zlato i veliko zlato). Zanimljivo je i to da je apsolutni šampion natjecanja dobio maksimalnu ocjenu 20.
Apsolutni šampion 3. Međunarodnog ocjenjivanja rakija, likera i ginova u Zagrebu kao i šampion u kategoriji rakija je Stara šljivova prepečenica iz 2001. proizvođača Luke Perića (Stari Vitez DOO, Srbija). Osvojila je maksimalnih 20 bodova.
Šampionsku titulu u kategoriji likera osvojila je, pak, Destilerija Patrik s Teranino likerom iz 2021. proizvođača Patrika Sračića s osvojenih 18,8 bodova dok je ovogodišnji pobjednik u kategoriji ginova Destilerija Gavran s Raven London dry ginom iz 2021. proizvođača Ivana Gavrana s osvojenih 18,5 bodova.
Na ocjenjivanje na Agronomskom fakultetu održanom u organizaciji Gospodarskog lista u suradnji s Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu, pristglo je više od stotinu rakija, likera i ginova od 70 proizvođača iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Slovenije.
Stručna peteročlana međunarodna komisija ocjenjivala je boju, bistroću, tipičnost, miris i okus rakija, likera i ginova. Ocjenjivalo se, kako navode organizatori, po sustavu bodovanja od 1 do 20, a u svakoj kategoriji proglašen je najbolji šampionski uzorak
Prof. dr. Ninoslav Nikićević s Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, član komisije, rekao je kako je šampionska šljivova prepečenica jedna od najboljih koje je osobno probao. Dodao je i kako su one na posebnoj cijeni te da pripadaju samom vrhu svjetskih pića uz francuski konjak i škotski viski.
Smatra kako se za vrhunski proizvod prvo treba dobro educirati, a zatim krenuti u proizvodnju. Istaknuo je i izuzetnu kvalitetu likera koje je imao priliku ocjenjivati na ovome događaju. Kaže, s takvom se još nije susreo.
Sve je iznenadila kvaliteta ovogodišnjih uzoraka. Naime, više od 60 ih je dobilo ocjenu 18 i više (zlato i veliko zlato). Zanimljivo je kako je apsolutni šampion natjecanja dobio maksimalnu ocjenu 20, po prvi puta otkad je međunarodnog ocjenjivanja rakija i likera u Zagrebu. Dokaz je to sve bolje proizvodnje rakija, likera, ali i ginova na ovim prostorima.
Predsjednik ocjenjivačke komisije doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta u Zagrebu naglasio je iznimnu kakvoću ovogodišnjih uzoraka, a dokaz toga su i samo dva odbačena uzorka. Ipak, naglasio je kako ima još puno prostora za napredak i kako se proizvođači moraju nastaviti educirati.
Dodjela priznanja održat će se u petak, 17. prosinca 2021 na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (paviljon VI, dvorana VIA). Broj ljudi je ograničen te je za prisustvovanje potrebna važeća covid potvrda.
Sve nagrađene možete pronaći u dokumentu ispod teksta.
Dokumenti
Tagovi
Autorica