• Dani kupine 2019
  • 26.07.2019. 17:00
  • Kolubarski okrug, Stave

Dani kupine promovišu seoski turizam

Dvanaesta po redu privredno - turistička manifestacija Dani kupine 2019, održat će se u selu Stave pored Valjeva, u nedjelju 28. jula. Ove godine pored zabavnog programa, bit će organizovano takmičenje u spremanju gulaša i pasulja, kao i izložba domaćih proizvoda, Seoske olimpijske igre i Medicinsko selo.

Foto: Pixabay/Timelessbronze
  • 49
  • 11
  • 0

Dvanaesta po redu privredno - turistička manifestacija Dan kupine 2019, održat će se u selu Stave pored Valjeva (susjedna Srbija, op.ur.), u nedjelju 28. jula. I ove godine okupit će se prije svega proizvođači kupina, prerađivači i otkupljivači, ali će biti i bogat prateći program.

Kupina zauzima visoko drugo mjesto kao voćna vrsta koja se gaji u Stavama, odmah iza šljive. Manifestacija se organizuje već desetak godina, a pored izložbe tu su i kulturna dešavanja.

Organizovano i takmičenje u spremanju gulaša

Ovogodišnji Dani kupina otvaraju se u 10 sati, izložbom kupine i proizvoda od ovog voća, zatim će uslijediti i zvanično otvaranje  i kulturno - umjetnički program, a u 13 sati je proglašavanje pobjednika i dodjela nagrada. I ove godine za najbolje proizvođače pripremljene su vrijedne novčane i robne nagrade.

Ove godine pored zabavnog programa, bit će organizovano takmičenje u spremanju gulaša i pasulja, kao i izložba domaćih proizvoda, Seoske olimpijske igre i Medicinsko selo. Organizatori očekuju i 15 do 20 posada džipova, koji će krenuti sa Stava, preko Stanine rijeke do podnožja Medvednika, a potom će preko Suvodanja vratiti se na Stave.

Dani kupina promovišu i turistički potencijal

Ovim događajem predstavljaju se i turistički potencijali sela sa obronaka Medvednika, očuvana priroda, kao i mogućnost za uzgoj zdravih proizvoda. 

Na Stavama će tog dana boraviti i gosti iz turističkih organizacija Bijeljine, Loznice, Krupnja, Zlakusa i Udruženje žena Kalina, iz Loznice koji će predstaviti svoj turistički potencijal uz poseban osvrt na ruralni turizam.

Autor: Sanja Dovečer


Tagovi

Dani kupine Turistički potencijal Ruralni turizam