Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organsko FBiH
  • 18.03.2016. 15:00

Brojni izlagači na Organic Sarajevu

Danas završava sajam Organic Sarajevo 2016, koji se na Trgu Djece Sarajeva održava od 16. marta, a u organizaciji saveza udruženja organskih proizvođača Organsko FBiH.

  • 117
  • 5
  • 0

Danas završava sajam Organic Sarajevo 2016, koji se na Trgu Djece Sarajeva održava od 16. marta, a u organizaciji saveza udruženja organskih proizvođača Organsko FBiH.

Na sajmu se okupilo 29 izlagača organskih proizvoda, a najviše se izlažu plastenički proizvodi poput mladog luka, salate i špinata, kao i ljekovitog bilja, med, te džemovi, sokovi i drugo.

Osim izložbe, održana i brojna događanja

U sklopu ove manifestacije održan je i radni sastanak tima za implementaciju EU i drugih projekata, redovna Skupština Saveza Organsko FBiH, a danas je održana i edukacija Korištenje zaštitnih sredstava i doprinos pčela u voćarstvu. U okviru Skupštine predstavljene su daljnje smjernice jačanja Mreže organskih proizvođača jugoistočne Evrope SEEON i rezultati sa zadnje radionice koja je održana od 1. do 4. marta 2016. u Beogradu u prisustvu predstavnika iz BiH, Makedonije, Srbije, Albanije, Kosova i Hrvatske, kao i eksperata iz FIBL-a za unapređenje projektnih aktivnosti.

Cilj je povezati proizvođače sa kupcima

Cilj navedenih aktivnosti je povezivanje organske proizvodnje s kupcima, proizvođačima i kantonalnim i federalnim vlastima, kako bi im predstavili ulogu koju organska proizvodnja ima u razvoju ruralnih područa, opstanku ljudi na tim područima, stvaranju nove vrijednosti u ekonomskom smislu, te predstavljanje prirodnih bogatstava i atrakcija Bosne i Hercegovine.

Ovakve manifestacije pomažu proizvođačima

Prema riječima predsjednika Saveza Organsko FBiH, Sejada Hercega, ovakve manifestacije su korisne i zaista potrebne proizvođačima, a do sada su mnogima pomogle da izgrade svoj vastiti brend te se pozicioniraju na tržištu. Herceg je istakao kako se proizvođačima pomaže i kod registracije gazdinstva te otvaranja radnih mjesta, ali i dobivanja certifikata za organske proizvode. Kao jedan od problema u ovom sektoru Herceg je istaknuo nepostojanje zakona o organskoj proizvodnji kako bi se definirala pravila kretanja organskog sektora u BiH.


Izvori

Savez udruženja organskih proizvođača FBiH


Tagovi

Organic Sarajevo Sejad Herceg Organsko FBiH Organska proizvodnja Sajam Razvoj ruralnih područja