Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brčko 2019
  • 12.11.2019. 16:30
  • Brčko distrikt, Brčko

Brčko 2019 ispunio sav sajamski prostor, ali i očekivanja izlagača

Međunarodni sajam privrede "Brčko 2019" održan je 18-ti put. TC Tropik je bio mjesto gdje su se susreli poslovni ljudi, potencijalni saradnici, razmjenivši iskustva, ideje i uspostavivši nove kontakate.

Foto: Danijela Plavšić
  • 197
  • 43
  • 0

U organizaciji Privredne komore Brčko distrikta BiH pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta, Vanjskotrgovinske komore BiH, Antunović d.o.o., Bimal d.d. i drugih privrednika iz Brčkog organizovan je 18-ti po redu Međunarodni sajam privrede "Brčko 2019" u periodu od 7. do 9. novembra.

Svečanom otvarnju sajma prisustvovao je gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić naglasivši važnost razmjene mišljenja i ideja na ovome sajmu, a u cilju stvaranja boljeg poslovnog ambijenta. Drugi dan sajma održan je okrugli sto za mlade preduzetnike na temu "Od ideje do realizacije" i prezentacija prijedloga Zakona o poslovnim zonama Brčko distrikta.

Sav sajamski prostor je bio popunjen

Sajam se i ove godine održao na istoj lokaciji TC Tropik i sav sajmaski prostor je bio popunjen. Brčanski sajam predstavlja jedan od najznačajnijih privrednih događaja na našem porostoru i po njemu je Brčko već prepoznatljivo.

Sajmovi su inače izuzetna prilika da se na jednom mjestu sretne mnogo poslovnih ljudi, potencijalnih saradnika, da razmjene iskustva, ideje, da se uspostave novi kontakti i da se eventualno ostvari saradnja. Učesnici su imali priliku prikazati svoj rad, ponudu i paletu proizvoda pa je sajam i ove godine bio prodajno mjesto za mnoge proizvođače i kupce. 

Široka paleta proizvoda raznih proizvođača mogla se naći na sajmu

Kao i prethodnih godina, izložbeni prostor Sajma je dominirao ponudom raznih udruženja žena, proizvođača meda, prerađivača voća i povrća, a svoje mjesto za predstavljanje je imao i bankarski sektor te mnogi drugi privrednici iz BiH i inostrantva.

Pčelare muči nelojalna konkurencija

Nikola Kerezović poznati brčanski pčelar svoje proizvode izlaže na sajmu svake godine od kako se Sajam privrede održava u Brčkom, dakle 18 godina. "Moje predstavljanje na sajmu se odnosi više na podršku ove aktivnosti jer se dešava u našem gradu, nego na samu prodaju meda i drugih pčelinjih proizvoda. Kupovna moć stanovništva je u stalnom opadanju i iz tog razloga cijenu meda već dugo nisam mijenjao. Sa prodajom meda nemam problema jer se većina proizvedenog proda "sa kućnog praga", a razne sajmove pratim više radi druženja i razmjenu iskustava.

Naš rad i našu prodaju najviše ometa nelojalna konkurencija, proizvođači tzv. lažnog meda koji su posljednjih godina prisutni i kod nas, naročito proizvođači malih pakovanja značajnih za ugostiteljske objekte koji se služe uz čaj. Javnost nije upoznata da taj med nije pravi, a ako mogu da ovim putem pozovem nadležne da ispitaju stanje na terenu da bi se naša proizvodnja zaštitila, a i da bi se zaštiti potrošači", istakao je Kerezović.

Privredni sajam ove je godine postao punoljetan

Na sajmu i humanitarne udruge

Udruženje žena KSS "Majka Jevrosima" se isključivo bavi humanitarnim radom pomažući socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva. "Svake godine za veće praznike pomažemo stanovništvu kojima je naša pomoć potrebna. Pomoć se uglavnom ogleda u hrani, lijekovima i odjeći. Ljudi kojima je naša pomoć potrebna, na žalost, sve je više, a mi sve teže dolazimo do sredstava. Iz tog razloga obilazimo razne sajmove gdje prodajemo ručne radove koje su naše članice izradile i donirale. Na taj način njegujemo i čuvamo tradiciju vezući, pletući, šijući razne narodne nošnje i druge ručne radove", rekla je za naš portal Slavojka Ilić predsjednica ovog udruženja.

Vedran Marić: Organizacija sajma odlična 

Na sajmu je svoje učešće našla i TIMKO grupa, kompanija koja posluje 20 godina, a bavi se prodajom automobila, servisiranjem te maloprodajom i veleprodajom rezervnih dijelova za automobile, rade sa industrijskim kompresorima i posjeduju lakirnicu te vrše usluge lakiranja.

"Međunarodni sajam privrede "Brčko 2019"  za nas kao izlagače prošao je veoma uspješno i mi smo svih ovih godina kako sajam postoji prisutni. Kao i prethodnih godina predstavili smo se novim modelima brendova automobila za koje imamo licencu ovlaštenog koncesionara – Renault, Dacia i Peugeot. Posjećenost našeg štanda je bila izuzetno dinamična, a interesovanje naših sugrađana i ostalih posjetitelja sajma je bila na zavidnom nivou. Svi zainteresovani su mogli probati voziti neke od naših modela. Organizacija je i ove godine bila odlična, jedino bih ovim putem dao prijedlog organizatoru da okupi sve firme koje se bave prodajom automobila (ovlašteni koncesionari) i uopšte automibilizmom na jednom mjestu. Time bi smo pokazali raznolikost, zdravu konkurenciju i efikasnost bi bila mnogo veća za sve. Mogu odmah da najavim Timkov izlazak na sajam sljedeće godine u mnogo širem sastavu", saopštio nam je Vedran Marić voditelj markentiga TIMKO grupe.


Fotoprilog


Tagovi

Brčko 2019 Privredni sajam Pčelari Nikola Kerezović Udruženje žena Slavojka Ilić Domaći proizvodi TIMKO grupa Vedran Marić


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97