Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bamija fest
  • 08.08.2022. 10:30
  • Brčko distrikt, Bčko

Brčaci su najveći proizvođači bamije na Balkanu - ne stižu nanizati koliko se traži

Džemal Džonlić iz sela Palanka zajedno sa bratom proizvodi bamiju na 9 duluma i najveći su proizvođači u Brčkom i na Balkanu, izložili su sitnu bamiju koja može da stoji 10 godina

Foto: Danijela Plavšić
  • 1.423
  • 438
  • 0

Bamija ili okra je tradicionalna povrtarska kultura čija se proizvodnja zadržala u Bosni i Hercegovini te Makedoniji. Što se tiče naše zmlje, njen uzgoj je najviše zastupljen u selima oko Brčkog i ovaj kraj slovi za najvećeg proizvođača bamije na Balkanu sa oko 10 ha ukupne površine.

Upravo to je jedan od razloga zašto se Savo Lukić, koordinator "Voćnog kluba”, odlučio da lani pokrene privredno-turističku manifestaciju "Bamija fest", koja je po drugi put održana prošle sedmice, u četrvtak, 4. avgusta u večernjim satima. Radi se o jedinstvenoj manifestaciji, odnosno jedinoj ovog tipa koja okuplja brojne proizvođače i zaljubljenike u ovog povrća, a cilj je ukazati na značaj ove kulture.

Veliki broj posjetilaca stigao na "Bamija fest"

Okupilo se oko tridesetak proizvođača koji su ujedno vršili i prodaju suve i svježe bamije, a predstavili su se i pojedini restorani sa svojim specijalitetima od bamije te su posjetioci mogli direktno i probati kuvana jela. Učešće su uzela razna druga udruženja koja se bave preradom voća, povrća, mesa, izradom sapuna, proizvodnjom čaja i drugi. Kako je vrijeme godišnjih odmora, a temperature ugodne posjćenost nije izostala.

Jedinstven okus

Bamija ima izrazite ljekovite osobine jedinstvenog je okusa, a zbog svojih osobina ima široku primjenu u medicini, kulinarstvu i kozmetici. Obiluje vitaminima C, A, B6 te željezom i kalcijumom.

Džemal Džonlić iz sela Palanka zajedno sa bratom proizvodi bamiju na 9 duluma i najveći su proizvođači u Brčkom i na Balkanu, izložili su sitnu bamiju koja može da stoji 10 godina. 

"Što je suvlja to može duže da stoji i sve je bolja i ukusnija. Ustajemo u 6 sati i beremo svježu te je u toku dana nižemo na konac do 1h ujutro", kažu Džonlići.

Sajamska cijena niza koštala je 6,00 KM

Niz se stavlja na provjetreno i zasjenjeno mjesto da se prirodno suši. Kažu da je to težak posao iako bamija nije zahtjevna kao kultura, svi poslovi oko nje rade se ručno.

Berba kreće oko 15. juna i traje do kraja septebra zavisno od vremena. "Dosta je ljekovita, koriste je dosta dijabetičari i sam sam se izliječio od određenih bakterija pijući čaj od bamije”, navodi Džemal.

Plasman bez problema

Dalje razgovor nastavljamo sa njegovim bratom Kemalom, koji navodi da je obolio od kancera i često berbu obavlja klečeći, ali se ne predaje. Kao djeca sa 3 godine počeli su roditeljima pomagati u berbi, a kasnije od njih naslijedili posao, pa su oko 30 godina su u proizvodnji.

"Ja imam 5 duluma, a brat 4. Bamija ne obolijeva tako da nema primjene pesticida osim malo u početku napada lisnih vaši. Problema sa prodajom nemamo, dolaze nam nakupci njih dva, tri svaki dan. Naš problem je što ne možemo nanizati i proizvesti koliko se traži", priča nam.

Sušena bamija je mnogo zdravija i ukusnija od ostalih načina konzervacije

Sajamska cijena niza koštala je 6,00 KM. Kemal kaže da iako nije zahtjevna prema vlazi, biljka trpi posljedice promjene klime i ljeta sa dužim sušnim periodom, te da će ako se ovako vrijeme nastavi morati uvesti navodnjavanje "kap po kap" što će ih baciti u dodatni trošak.

Vlada Brčko distrikta jedina postiče proizvodnju bamije i ona je prošle godine bila 300,00 KM po dulumu, a ove godine 200,00 KM po dulumu.


Povezana biljna vrsta

Bamija

Bamija

Engleski naziv: Gumbo | Latinski naziv: Hibiscus esculentus L.

Bamija je jednogodišnja biljka. Sasvim mladi plodovi 3 – 6 dana nakon cvatnje i oplodnje koriste se kao povrće na različite načine, a najviše kuhani ili pirjani. Bamija se može... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Bamija Brčko Voćni klub Bamija fest Savo Lukić Džemal Džonlić Kemal Džonlić


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]