Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očuvanje tradicije
  • 01.03.2017. 12:00

BiH je riznica folklornog stvaralaštva

Veoma sam ponosan što BiH i region, još uvijek imaju osjećaj za tradicionalne vrijednosti naše domovine. Naša domovina je riznica folklornog stvaralaštva, koje se njeguje i čuva od davnina, rekao je Džemal Hurić, predsjednik Udruženja “BAŠLIJA”.

Foto: Udruženje Bašlija
  • 317
  • 32
  • 0

Proteklog vikenda Sarajevo je bilo centar tradicionalnih vrijednosti. Naime, u periodu, 25.- 26. februara održan je Seminar za igrače tradicionalnih igara, stručne i umjetničke rukovodioce folklornih ansambala u KUD-a "Ritam srca". Različitost tema i eminentnih predavača iz ove oblasti, doprinijelo je tome, da ovaj seminar okupi 95 učesnika iz 37 kulturno-umjetničkih društava iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i učesnike iz Crne Gore, Njemačke i Slovenije.

Prikazane su i narodne nošnje

Na seminaru se izučavala bošnjačka tradicija iz Podrinja (Srebrenica, Bratunac, Vlasenica), hrvatska tradicija iz okoline Hercegovine (Linđo), srpska tradicija iz okoline Travnika (Imljani, potom primjena muziko-terepijskih vježbi u pripremi igrača prije/poslije probe i nastupa, i uvod u kinetogram - plesno pismo. Predavači su: Vehid-Vedo Polovina/folklorist, Svetlana Bajić/ etnolog narodne nošnje, Sead Salkić/folklorist, Alma Lepir/ diplomirani Muziko-Terapeut, Slaviša Đukić/ nastavnik za tradicionalnu igru, Zorana Guja/ etnomuzikolog.

Čuvari tradicije

UTIKUS “BAŠLIJA” (Udruženje za očuvanje tradicije i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva) bilo je organizator ovog veoma značajnog projekta, koji je imao za cilj edukovati, nadograditi i osposobiti nove generacije mladih, ali svakako i onih dugogodišnjih koreografa - istinskih zaljubljenika u folklor i tradiciju.

"Veoma sam ponosan što Bosna i Hercegovina i region, još uvijek imaju osjećaj za tradicionalne vrijednosti naše domovine. Naša domovina je riznica folklornog stvaralaštva, koje se njeguje i čuva od davnina, pa do danas. Učesnici ovog seminara su naši najbolji čuvari, na kojima je budućnost, jer će svi oni u svojim KUD-a prenositi stečeno znanje na mlađe naraštaje", rekao je Džemal Hurić, predsjednik Udruženja “BAŠLIJA” dodajući da je želja da ovaj seminar preraste u tradiciju i da se održava jednom do dva puta godišnje.

Zaplesao se i linđo

Osluškivajući puls učesnika, dodao je. shvatili smo da dijelimo iste želje i imamo jednake zajedničke vizije na ovom putu. Također, kroz sadržaj budućih seminara pokušat će objediniti kompletnu folklornu građu naroda i narodnosti BiH. U okviru seminara bili smo i domaćini folklornim grupama iz Crne Gore i Makedonije, i time ostvarili novu međunarodnu saradnju.

Foto: Udruženje Bašlija


Fotoprilog


Tagovi

Udruženje Bašlija Džemal Hurić Sarajevo Tradicija Običaji


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]