• Agritehnica
  • 08.12.2021. 18:00

Agritechnica zlato dodijelila kombinovanom NeXaT traktoru

Osim što je transportno, riječ je o vozilu kojim se mogu obavljati svi radovi u biljnoj proizvodnji, od obrade tla, sjetve i zaštite bilja do žetve. Što još može zlatni NeXaT traktor?

Foto: Agritechica Press
  • 85
  • 8
  • 0

U sklopu svjetskog sajma poljoprivredne mehanizacije Agritehnica 2022, kojeg organizuje Njemačko poljoprivredno društvo (DLG), proglašeni su dobitnici nagrade za inovacije. Od 164 kvalifikacijske prijave osvojene su jedna zlatna i 16 srebrnih medalja za inovacije u međunarodnom sektoru poljoprivrednog inženjeringa.

Agritechnica Innovation Gold Award dodjeljuje se inovaciji koja demonstrira novi koncept u kojem se funkcionalnost značajno promijenila i dovodi do novog procesa ili označava značajno poboljšanje postojećeg procesa. Ovoga je puta zlato dodijeljeno stroju NeXaT, kombinovanom traktoru kompanije NEXAT GmbH.

NeXaT: Autonomna radna mašina

Osim što je transportno, riječ je o vozilu kojim se mogu obavljati svi radovi u biljnoj proizvodnji od obrade tla, sjetve i zaštite bilja do žetve. Efikasniji je u odnosu na klasične traktore sa priključcima, jer se alati za obradu tla nose umjesto da se vuku kao što je uobičajeno. 

NeXaT je dizajniran kao autonomna radna mašina, opremljen je sistemom za praćenje okoline. Njegova kabina se može rotirati za 270 stupnjeva što olakšava upravljanje i praćenje procesa rada. Stroj posjeduje dva nezavisna dizel motora od 400kW/545KS sa generatorima, ima električna napajanja i pogodan je za alternativne pogonske tehnologije.

Može obavljati sve radove u biljnoj proizvodnji

Sa ugrađenim kombajnom NexCo, NeXaT može da postigne protok zrna od 130 do 200 t/h. Ima 5,8 m dugačak aksijalni rotor, koji je postavljen poprečno na smjer kretanja što ga čini efikasnijim jer se postiže skoro dvostruko veći učinak vršidbe od konvencionalnih mašina. Odlikuje se ravnomjernom distribucijom slame i pljeve, a posjeduje dvije sjeckalice.

Za skladištenje zrna ima na raspolaganju bunker od 32 m³, a brzina istovara je 600l/s. Bunker se istovari za oko jednu minutu.

16 srebrenih nagrada

Kada je riječ o srebrenim medaljama, njih je za inovacije i tehnička rješenja dodijeljeno 16, a neke od zanimljivijih su: 

  • Krone ExactUnload – inteligentni automatski sistem prenosa i istovara na daljinu;
  • Continental Agro ContiSeal – sistem u prevenciji šteta zbog probušenih guma;
  • Claas Terranimo – sistem koji daje prikaz zbijanja tla;
  • Fendt - automatski sistem za usisavanje prašine;
  • Müthing CoverSeeder – inovativna i fleksibilna mašina koja kombinuje upravljanje ostacima pri sjetvi i žetvi.

Ostale nagrađene možete vidjeti putem ovog linka.


Fotoprilog


Tagovi

Agritehnica Zlatna medalja Inovacije Kombinovni traktor NeXaT Srebrena medalja Agritechnica Innovation Gold Award


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.