Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Pomurski sejem
 • 20.04.2020. 09:00
 • Gornja Radgona

58. sajam poljoprivrede i prehrane AGRA i dalje drži datum u augustu

Janez Erjavec, predsjednik uprave Pomurskog sajma ističe kako su uvjereni da će vladine mjere i zajednički napori pobijediti epidemiju prije ljeta. U skladu s tim, prilagodili su rokove za prijavu izlagača.

Foto: Vedran Stapić
 • 168
 • 23
 • 0

"Prošlih nekoliko dana i sedmica učinilo nam se kao da se zaustavila Europa, ali i svijet." Ovim riječima uveo nas je Janez Erjavec, predsjednik uprave Pomurskog sajma, u pismo kojim se obraća kako poljoprivrednicima, tako i budućim izlagačima.

"Ne sjedimo prekrštenih ruku, već tražimo moguće izlaze i rješenja, kako bi iz te krize zajedno s vama izašli sa što lakšim posljedicama te kako bi iz nje izvukli pozitivne i prihvatljive zaključke za budućnost. Pridružujemo se pozivu državnih institucija koje se brinu za zdravlje i sigurnost, zaštitu i dobrobit pojedinca i cijelog društva.

Pratimo savjete zdravstvenih djelatnika, predstavnika civilne zaštite i svih ostalih koji spašavaju živote, ugrožavajući pri tom vlastite. Poštujemo napore svih poljoprivrednika, prehrambenih prerađivača i ostalih koji nastavljaju proizvoditi najosnovniju robu i brinu se da njihovi proizvodi stignu do nas. Cijenimo novinare koji nas, i po cijenu svog zdravlja, informišu kako bi nas zaštitili. Zahvalni smo svima njima i podržavamo njihov rad i napore", rekao je.

cs
 Tražimo moguće izlaze i rješenja, kako bi iz te krize zajedno s vama izašli sa što lakšim posljedicama, poručuje Erjavec

Brojni proljetni sajmovi odgođeni za iduću godinu

Erjavec nastavlja kako je ograničavanje ličnih kontakata velika prepreka za njih kao organizatore sajmova: "Ništa nas ne raduje više nego brojni, izvrsni izlagači i ciljna grupa posjetilaca koji su došli, te s nama učestvovali na uspješnom sajamskom događaju. Uspješno organizovan sajam nama je sretan događaj jer se tu potpisuju ugovori, sklapaju novi poslovi, uspostavljaju nove poslovne veze, učvršćuju stara partnerstava, povećava udio samosnabdjevenosti, pojačava internacionalna saradnja... Možda u ovim vremenima malo neprikladno, ali... tu je i topli stisak ruke i prijateljski zagrljaj."

Ovog proljeća, nažalost, morali su se odreći brojnih događanja. Iz ovogodišnjih termina u martu morali su premjestiti na 2021. godinu 31. Međunarodni sajam graditeljstva, energetike komunale i obrta MEGRA kao i 5. Međunarodni sajam održivih tehnologija i zelenog životnog sloga GREEN. U maju ove godine u Gornjoj Radgoni trebao se održati 4. međunarodni sajam savremenog zdravstva MEDICAL. Zbog pandemije su odlučili da se isti održi od 24. do 26. septembra 2020., istovremeno s 8. međunarodnim sajmom odbrane, sigurnosti, zaštite i spašavanja SOBRA.

"Naš ovogodišnji savez povjerenja tako će, osim odbrane, sigurnosti, zaštite i spašavanja stanovništva, posebno naglasiti važnost zdravlja društva i samozaštitu porodica i pojedinaca", rekao je Erjavec.

58. sajam AGRA održat će se u avgustu

Dodaje kako se oni kao organizatori nadaju da će programi graditeljstva, komunale, energetike u ruralnom prostoru biti dobrim dijelom predstavljeni već na 58. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrane AGRA, a koji će se održati od 22. do 27. avgusta 2020. Erjavec ističe kako su uvjereni da će vladine mjere i zajednički napori pobijediti epidemiju prije ljeta. U skladu s tim, prilagodili su rokove za prijavu sudjelujućih izlagača.

sc
Sajam AGRA održat će se od 22. do 27. avgusta 2020.

Zbog trenutnih događanja, sajam nove generacije posebno će biti posvećen zdravlju ljudi u Međunarodnoj godini zdravlja biljaka, a što uz već najavljene teme, još jače stavlja u prvi plan važnost samodovoljnosti vlastite poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane. Zajedno s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i prehrane te s Vladom Republike Slovenije, kaže, tražiti će rješenja za ublažavanje privredne krize tako što će proizvođačima i prerađivačima ponuditi pozitivna i dugoročna usmjerenja za zdravu budućnost.

"Budućnost se temelji na razboritom promišljanju, povezivanju, strategiji, stručnosti, profesionalnosti, kvalitetu", dodaje.

Kvalitet će, kao i prošlih godina, promovisati i nagrađivati međunarodna ocjenjivanja kvaliteta mesa, mliječnih proizvoda, bezalkoholnih pića, vina, meda, ambalaže i poljoprivrednih mašina. Iz uprave poručuju kako će se potruditi da ocjenjivanja proteknu nesmetano i na vrijeme.

U očekivanju novih rezultata na području ocjenjivanja kvaliteta, upućuju sve zainteresovane da slijede sve vladine upute i preporuke stručnjaka: "Mi ćemo u Pomurskom sajmu, u zajedništvu s vama, pripremati sajmove i njihove sadržaje kako bismo se zajedno što prije predstavili poslovnim partnerima i široj javnosti u najljepšem svjetlu. Radovati ćemo se svakom vašem pismu ili pozivu, a za kratko vrijeme i susretu s vama."

Prijedlog slovenačkih organizatora sajmova za ublažavanje posljedica privredne krize

Pomurski sajam, ICM, Gospodarsko rastavišče, Proevent, Celjski sajam i Primorski sajam uputili su Gospodarskoj komori Slovenije i Obrtničkoj komori Slovenije prijedlog za ublažavanje krize uzrokovane pandemijom COVID 19 u područjima sajamske djelatnosti, kongresne i prateće djelatnosti kao i u cijelom sektoru privrede.

Kongresne i sajamske djelatnosti u Republici Sloveniji donose veliku dodatu vrijednost i direktno zapošljavaju više od 15.000 ljudi. Uz to, više od 20.000 samostalnih preduzetnika ili samozaposlenih u kulturi, poslovno zavisi od realizacije tih događanja. Prema međunarodnoj organizaciji sajmova UFI (Global Association of the Exhibition Industry), ovakva događanja u svom okruženju značajno multipliciraju prihode na širem području svog pojavljivanja. U Europi je ovaj faktor 4 do 7 puta.

Studija "Kongresni gosti, njihove navike i konzumacija 2019." koju je sproveo Turizam Ljubljana, navodi podatak da ukupna potrošnja gostiju kongresa predstavlja 3,3 puta veću potrošnju u odnosu na potrošnju prosječnog turista.

"U privremenoj izolaciji, čvrsto ostajemo s vama!", poručuje Erjavec za kraj.

cs
Uspješno organizovan sajam nama je sretan događaj, naglašava Erjavec

Kome se javiti za više informacija?

Za više informacija o sajmovima, možete se obratiti na kontakte:

 • Andrej Slogovič, voditelj projekta Međunarodnog sajma poljoprivrede i hrane AGRA, Vino Slovenija Gornja Radgona, Međunarodno ocjenjivanje poljoprivredne mehanizacije, telefon: +386 51 677 747, e-mail: andrej.slogovic@pomurski-sejem.si
 • Jana Dimec, voditeljica projekta Međunarodnog sajma poljoprivrede i hrane AGRA, telefon: +386 31 879 887, e-mail: jana.dimec@pomurski-sejem.si
 • Boris Nicolas Erjavec, voditelj projekata INPAK i GREEN te Međunarodnog ocjenjivanja kvaliteta mesa, mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, bezalkoholnih pića i meda, s međunarodnim učestvovanjem, telefon: +386 31 346 126, email: boris.erjavec@pomurski- sejem.si
 • Mag. Vesna Dajčman, voditeljica projekta MEDICAL i strukovnog dijela programa AGRA, telefon: +386 41 679 685, Email: vesna@pomurski-sejem.si
 • Robi Fischer, voditelj projekata sajma MEGRA i SOBRA, voditelj tehnike, telefon: +386 31 871 505, e-mail: robi.fiser@pomurski-sejem.si
 • Miran Mate, voditelj projekta Slovenački Oskar za ambalažu, Vinska kraljica Slovenije, odnosi s javnošću, oglašavanje, telefon: +386 41 263 107, e-mail: miran.mate@pomurski-sejem.si

Tagovi

Pomurski sejem Sajam AGRA Avgust 2020 Slovenija Poljoprivreda Međunarodna ocjenjivanja COVID 19


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner