Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 06.09.2019. 09:30

4 grada 4 sajma, septembar u znaku organske proizvodnje

Ovogodišnja poruka i moto promocije organskih proizvoda je "Našim građanima – Naš proizvod" i "Tako jednostavno, tako zdravo – ORGANSKO!"

Foto: Adi Pašalić
  • 223
  • 28
  • 0

Karavana promocije domaćeg proizvoda i organske proizvodnje kreće iz Visokog. Svečano otvaranje prve od četiri manifestacije pod nazivom "Dani organske proizvodnje" planirano je za 16. septembra tekuće godine u gradu Visoko. Ovogodišnja poruka i moto promocije organskih proizvoda je "Našim građanima – Naš proizvod" i "Tako jednostavno, tako zdravo – ORGANSKO!". Prvi čovjek, organizator, zaljubljenik u organsku proizvodnju ujedno i sam proizvođač, u svojstvu predsjednika Saveza udruženja organske proizvodnje FBiH, Sejad Herceg ističe da su ovakve i slične manifestacije poruka i želja da se nastavi sa promotivnim aktivnostima u cilju jačanja organskog poljoprivrednog sektora u BiH.

Dani organske proizvodnje u 4 grada

Ovogodišnje manifestacije "Dani organske proizvodnje" održat će se u 4 grada/općine i to prema planu:

  • "13. Dani organske proizvodnje" Visoko – 16.09.2019
  • "13. Dani organske proizvodnje" Zenica – 17.09. – 18.09.2019
  • "12. Sajam zdravlja mladih kroz organsku proizvodnju" Travnik – 19.09.2019
  • 8. Regionalni sajam poljoprivrede i eko turizma "Zlatna jesen – Bugojno 2019" – 20.09.2019.

U svakom od navedenih gradova svečano otvaranje manifestacije predviđeno je za 11 sati, a uz bogat kulturno umjetnički program bit će dodijeljena priznanja i zahvalnice najzaslužnijim osobama i institucijama za podršku poljoprivrednom sektoru, kao i već tradicionalna dodjela "Zlatna korpa organskih proizvoda" najzaslužnijima. Na putu da postane punopravna članica EU zajednice BiH mora ispuniti uslov da od ukupne poljoprivredne proizvodnje 3% otpada na organsku proizvodnju.

Sadašnji rezultati su zabrinjavajući i poražavajući jer BiH nije još dosegla niti 0,5%. Čovjek koji svim snagama "gura" organsku proizvodnju i kroz ove i slične manifestacije pokušava poslati poruku nadležnima te ističe: "Samo da malo pogledaju oni kojima je to posao, u okruženju, kako se to radi planski. Jer, organska proizvodnja je hit u svijetu, a mi imamo svega. Kada bi bila donesena odluka da se zemljište koje je zaraslo pretvori po povoljnim uvjetima u poljoprivredno, mogli bismo čuda napraviti, ali… uvijek ima ali."

Prijave još uvijek u toku

Baviš se organskom proizvodnjom, imaš potvrdu, certifikat da je tvoj proizvod organski? Još uvijek je otvorena prijava za učešće na jednoj od manifestacija u gore navedenim gradovima. Prijave je potrebno slati na e-mail: sejadherceg@gmail.com ili telefon 061 781 130.

Zbog ograničenog broja štandova prijave, organizatori prihvataju do popune mjesta, a najkasnije do 10.09.2019. godine. Prioritet imaju proizvođači iz općine/gradova u kojoj se organizuje manifestacija ističu iz Saveza udruženja organske proizvodnje FBiH .


Tagovi

Dani organske proizvodnje Visoko Zenica Travnik Bugojno Sejad Herceg Organsko


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]