Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LIST Lukavac 2020
  • 20.11.2019. 08:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Lukavac

18. Međunarodni sajam turizma i ekologije - LIST Lukavac

18. izdanje sajma LIST Lukavac održat će se u iduće godine, od 7. do 9. maja. Pored klasičnog sajamskog dijela ponude i potražnje u oblasti turizma i ekologije, organizatori su se posvetili i stručnom edukativnom dijelu.

Foto: Facebook/Lukavački sajam turizma LIST
  • 150
  • 36
  • 0

Međunarodni sajam turizma i ekologije - LIST Lukavac jedna je od najznačajnijih turističkih manifestacija u Bosni i Hercegovini. Njegovo 18. izdanje održat će se u iduće godine, od 7. do 9. maja, a organizatori očekuju kako će premašiti prethodni po broju izlagača, zemalja učesnica te pratećih manifestacija i posjetilaca. 

Ovaj je sajam predstavljen jučer u Privrednoj komori Federacije BiH u Sarajevu. Predsjednik Organizacionog odbora Aziz Čačković rekao je kako će trodnevne aktivnosti sajma biti vrlo dinamične i raznovrsne. 

Festival hrane i pića jedan od glavnih sadržaja

"Pored klasičnog sajamskog dijela ponude i potražnje u oblasti turizma i ekologije, posvetili smo se i stručnom edukativnom dijelu. Već 17 godina u okviru sajma se održava tradicionalno takmičenje turističko ugostiteljskih škola koje svake godine okupi po desetak škola iz regiona, a znamo da je ugostiteljstvo temelj dobrog i uspješnog turizma. Pored toga različitim stručnim panelima i predavanjima nastojimo prenijeti pozitivne primjere u razvoju turizma, a kao jedan od glavnih sadržaja sajma je festival hrane i pića kao odraz tradicije našeg naroda i kvalitetne kuhinje. Tu je i zabavni karakter sajma, otvoreni koncerti popularnih zvijezda itd.", izjavio je Čačković.

Marko Šantić, potpredsjednik Privredne komore FBiH naglasio je važnost turizma te dodao kako Komora FBiH radi zajedno sa komorama Srbije i Crne Gore na zajedničkom turističkom proizvodu ove regije za kinesko tržište, prekoatlantske zemlje pa se lukavački sajam dobro uklapa u njihovu mapu.

Turizam jedna od najznačajnijih razvojnih grana u TK i BiH

U Vladi Tuzlanskog kantona prepoznali su značaj tog sajma i dugi niz godina učestvuju u njegovoj realizaciji. Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Edin Buševac smatra da je turizam jedna od najznačajnijih razvojnih grana u TK i BiH. "Nastojat ćemo kroz neke infrastrukturne projekte doprinijeti njegovom razvoju sa čime ide i razvoj ugostiteljstva i druge djelatnosti", kazao je Buševac dodajući da je u TK nastavljen trend povećanja broja turista i noćenja, kako domaćih tako i stranih.

Načelnik Općine Lukavac Edin Delić je kazao da je Lukavac sredina sa možda najvećim problemima u državi, ali sa najvećim razvojnim šansama.

"Sajam turizma i ekologije je na neki način manifestacija putem koje mi nastojimo riješiti i ono što nas najviše mori, a to su u prvom redu nezdrava okolina i zagađenje koja su i dalje prisutna u Lukavcu, a sa druge strane delegiramo Lukavac kao sredinu u kojoj se itekako mogu ostvariti pomaci u oblasti turizma. Mi smo sebi postavili zadatak koji realiziramo, da u periodu od četiri godine koliko traje ovaj mandat, otvorimo u novim fabrikama koje će biti okolinski prihvatljive, veći broj radnih mjesta nego što to imamo danas u tri fabrike koje u Lukavcu u najvećoj mjeri zagađuju", kazao je Delić.


Tagovi

LIST Lukavac Lukavac 2020 Aziz Čačković Turizam Ekologija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕