• Bacanje ribe
  • 25.07.2018. 19:00

Više od trećine ulovljene ribe završi kao otpad

Stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog gubitaka i održivosti postojećih ribolovnih aktivnosti širom svijeta. Naime, ukupna proizvodnja dosegla je rekordnu stopu zahvaljujući porastu ribljih farmi, posebno u Kini

Foto: Pixabay/Fablegros
  • 1.384
  • 70
  • 0

Tek dvije trećine ribe završi u stomacima potrošača, pokazalo je Izvješće o svjetskom ribarstvu i akvakulturi. Naime, prema dvogodišnjem izvješću UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), 35 posto globalnog ulova se ili baci natrag u ocean zbog nepoželjne veličine ili vrste, ili zato jer se pokvare prije konzumacije. 

Stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog gubitaka i održivosti postojećih ribolovnih aktivnosti širom svijeta. Naime, ukupna proizvodnja dosegla je rekordnu stopu zahvaljujući porastu ribljih farmi, posebno u Kini, navodi Independent

"Od 1961. godine je godišnji globalni rast potrošnje ribe dvostruko veći od rasta stanovništva što pokazuje da je sektor ribarstva ključan za postizanje ciljeva koje ima FAO, a to je svijet bez gladi i neishranjenosti", rekao je generalni direktor FAO-a José Graziano da Silva.

Razlog bacanja nedovoljno znanje ili oprema? 

"S obzirom na milijardu ljudi koji se oslanjaju na prehrambene prednosti ribe, treba više učiniti kako bi se spriječila ovakva praksa", izjavio je Lasse Gustavsson, izvršni direktor evropske filijale fundacije Oceana, koji vjeruje da više od 60 miliona ljudi koji rade u akvakulturi nemaju odgovarajuće znanje ili opremu potrebne za održavanje ribe svježom, dok ne dođu do krajnjeg potrošača. 

"Bacanje hrane na gladnom planetu je nečuveno. Činjenica da jedna trećina svih ulovljenih riba završi na otpadu je ogroman povod za zabrinutost kada govorimo o globalnoj sigurnosti hrane", rekao je Gustavsson. 

Baca se komercijalno uzgojena riba 

FAO studija je otrkila da se trećina bačene ribe odnosi na komercijalno uzgojene vrste ribe dok se količina ulovljene divlje ribe jedva promijenila od kraja 1980. godine. 

FAO zemljama u razvoju nudi pomoć za smanjenje gubitaka, a smatra se da su stalci za sušenje riba rezultirali smanjenjem gubitaka ribe na jezeru Tanganyika u Africi za čak 50 posto. Također, na području oko Indijskog oceana, bolji objekti za rukovanje ulovljenim rakovima smanjili su gubitke za 40 posto. 

"Prevelik je pritisak na morske resurse i zato su nam potrebne podrške vlada kako bi poboljšale stanje svojih ribarstava. Predviđamo da će Afrika u budućnosti morati uvoziti ribu", rekao je Manuel Barange, direktor FAO-a za ribarstvo i akvakulturu dodajući kako manjak ribe posljedično može dovesti i do viših cijena i dodatno utjecati na siromašnije stanovništvo. 


Tagovi

Bacanje ribe Uzgoj ribe Akvakultura Otpad Gubici


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi