Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajališta lososa
  • 28.08.2017. 09:00

Uzgoj lososa čini ogromnu štetu ribama i okolišu

Većina lososa uzgojena u skučenim, prljavim kavezima u moru, a ne u divljini kako proizvođači ističu.

  • 1.565
  • 91
  • 0

"Farme lososa učinile su ogromnu štetu ribljim zalihama i okolišu", upozorio je Jeremy Paxman te pozvao ovu industriju na zaštitu divljih životinja.

Ovaj televizijski novinar i autor te stravstveni ribič kaže kako mnogi ribari ističu kako je losos na stol kupca stigao "svjež i iz divljih mora", no stvarnost je puno drugačija jer je većina lososa uzgojena u skučenim, prljavim kavezima u moru.

Trenutno se na zapadnoj obali Škotske nalazi 250 uzgajališta lososa, no broj se podudara s kolapsom broja divljih lososa na tom području.

Kavezi prenatrpani ribom

Riblji kavezi uglavnom su smješteni u blizini obale ili u uvalama kojima se lako pristupa, ali su prenatrpani ribom. Ovako smještene ribe, ali i ostaci koji ostaju nakon ulova i čišćenja ribe, privlače morske uši koje onda ugrožavaju i divlju ribu kada počne migrirati od mora do rijeke. Grizu ih za peraje, uzrokuje infekcije i posljedično ugrožava ribu.

"Iako potrošači imaju dojam da je njihov losos ulovljen u divljini, uzgajališta su veličine kaveza od 40 metara u kojoj se nalazi oko 70.000 riba. Losos odavno nije čist i zdrav, dojam je lažan", upozorio je Paxman, navodi telegraph.

Nekada su ga jeli samo bogataši

"Prije samo nekoliko desetljeća, losos iz Atlantika su si mogli priuštiti samo bogataši i oni koji se druže s njima. Tada losos nije bio sveprisutan niti nagomilan u hladnjacima supermarketa ili na svatovskim pladnjevima i nagradnim večerama", prisjeća se Paxman.

Ističe kako su se zbog sve veće potražnje za ovom ribom, uzgajivači počeli igrati s okolinom te ograničili te ugrozili prirodan okoliš drugim ribama i ostalim životinjama.

Do 2015. godine škotska industrija lososa proizvodila je gotovo 180.000 tona te ribe, a do 2030. godine nada se dvostrukoj proizvodnji.

Pixabay/schucke


Tagovi

Losos Uzgoj lososa Jeremy Paxman


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...