Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Invertarizacija ihtiofaune
  • 22.12.2022. 13:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Utvrđuje se stanje riba u Buni, s posebnim naglaskom na mekousnu pastrmku

Zbog ilegalnog ribolova, kao i abiotičkih i biotičkih faktora mekousna pastrva je postala ugrožena

Foto: Bigstock/PhotographyTTL (ilustracija)
  • 282
  • 36
  • 0

Na rijeci Buni bit će sproveden projekat invertarizacija ihtiofaune, čiji je cilj izvršiti utvrditi stanje populacije riba u toj rijeci, najavili su iz Omladinskog kluba "Novi Val". 

Ovim projektom želi se utjecati na zaštitu ihtiofaune u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na vrstu mekousna pastrmke, Salmothymus obtusirostris oxyrhynchus, koja se nalazi u Buni, a prema IUCN crvenoj listi označena je kao kritično ugrožena vrsta.

"U Buni je endemska vrsta koja je tipičan predstavnik porodice 'Salmonidae'. Mekousna pastrmka naseljava predjele koje karakterizira hladna, bistra i čista voda bogata kisikom i slabih temperaturnih varijacija. Zbog ilegalnog ribolova, kao i abiotičkih i biotičkih faktora ova vrsta je postala ugrožena", navode iz "Novog vala".

Ex-situ zaštita

Najbolja metoda očuvanja vrsta u ekologiji je ex-situ zaštita, koja se želi uspostaviti ovim projektom. Ona uključuje očuvanje živih organizama izvan njihove ekološke niše. Ovom zaštitom vrsta se štiti od predatora i pritiska iz okoline.

Invertarizacija riba u Buni obavit će se na 12 lokacija (Foto: Zvezdana Gligorijević/ilustracija)

Osim popisa ribljih vrsta, u sklopu projekta predviđene su radionice s predstavnicima lokalnih institucija, nadležnih ministarstava, lokalnih zajednica, udruženja ribara, fly fishing asocijacija, kao i ostalih organizacija civilnog društva, koje će imati za cilj osnivanje koordinacijskog tijela s ciljem očuvanja rijeke i same realizacije projekta.

Endemska vrsta mekousne pastrmke ugrožena izgradnjom Koridora 5c?

Predviđene su i radionice za osnovne škole na području Mostara koje za cilj imaju upoznavanje djece s ekološkim temama i jačanje svijesti o zaštiti prirode.

Projekat svjetske organizacije

Invertarizaciju riba u Buni obavit će biolozi s Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, Sanel Riđanović i Emina Lulić na ukupno 12 lokacija. 

Projekt je dio višegodišnje kampanje za zaštitu rijeka Jugoistočne Evrope, koju je pokrenula organizacija "The Nature Conservancy" (TNC), jedna od najznačajnijih svjetskih organizacija za zaštitu prirode, u saradnji s lokalnim partnerima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Zajedničkim radom želi se istaknuti i zaštititi jedinstvena riječna bogatstva ove regije čija važnost nadilazi granice pojedinih država. Njihovom zaštitom stvaraju se nove razvojne prilike i osigurava se dugotrajna dobrobit za ljude i prirodu.


Tagovi

Ribe Buna Mekousna pastrmka Salmonidae Invertarizacija ihtiofaune


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]