Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SRU "Mrena" Kostajnica
  • 12.06.2017. 18:00

Ulovili 3 kilograma sitne riječne ribe zekice

Na rijeci Uni održano je tradicionalno društveno takmičenje lov ribe udicom na plovak. Takmičenju se odazvalo 5 seniora i 10 pionira.

Foto: Dragana Midžić
  • 879
  • 58
  • 0

U organizaciji Sportskog ribolovnog udruženja "Mrena" iz Kostajnice, na rijeci Uni održano je tradicionalno društveno takmičenje lov ribe udicom na plovak. Takmičenju se odazvalo 5 seniora i 10 pionira. Pobjedink seniorske kategorije sa ulovljenih 680 grama ribe bio je Dragoslav Grmuša, drugo mjesto zauzeo je Jovica Borojević, dok je treće uzeo Miodrag Marin. U kategoriji pionira prvo mjesto je osvojio Andrej Mustić sa ulovljenih 560 grama ribe. Drugo mjesto pripalo je Leonu Bosniću, dok je treće plasirani bio Nemanja Zec. Takmičari su primili prigodne pehare, medalje i zahvalnice. Ukupno je ulovljeno oko 3 kilograma sitne riječne ribe zekice.

Pomoć lokalne zajednice

Sportsko ribolovno udruženje "Mrena" u Kostajnici postoji od 1998. godine i trenutno okuplja 70 članova i ljubitelja ribolova i prirode. U svom djelovanju posvećeni su razvijanju ribolova na području rijeke Une i njenih pritoka, te zaštiti ribljeg fonda i čovjekove okoline.

"Posljednjih par godina nismo vršili poribljavanje zbog finansijskih poteškoća na koje smo nailazili, međutim ove godine planiramo potražiti pomoć od lokalne zajednice kako bi proveli i ovu aktivnost. Takođe koristim ovu priliku da pozovem sve ljubitelje ribolova da se učlane i podrže naš rad kako bi udruženje održali i eventualno zajednički proveli neke nove ideje koje imamo, poput izgradnje ribarske staze", rekao je novoizabrani predsjednik Udruženja „Mrena“ Milanko Palija.

U dijelu ravničarskog toka kroz Kostajnicu Una je blaga i mirna, ali sedrovita i time pogodna za ribolovne discipline "lov ribe udicom na plovak" i "varaličarenje". Bogatstvo ribljeg fonda rijeke Une ogleda se u 28 vrsta riba od kojih su na ovom ribolovnom području najviše zastupljene mrena, plotica, šaran, amur, klen, podust, zekica, peš, te salmonidi som, smuđ, štuka i bucov. Na području Kostajnice nalazi se i riječica Strigova koja je poznata po tome da je jedno prirodno mrijestilište ribe škobalj tj. podust u regionu.

Foto: Dragana Midžić


Tagovi

Una Kostajnica Takmičenje Lov Ribe Udicom Plovak


Autorica

Dragana Midžić

Više [+]

Dragana je visoko zvanje diplomiranog novinara stekla na Filozofskom fakultetru u Banjoj Luci. Posjeduje dvije godine radnog iskustva u struci od čega jednu na rukovodećoj poziciji glavnog i odgovornog urednika JP “Centar za sport, turizam, informisanje, kuturu i obrazovanje” Kostajnica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Žele zabraniti vuču traktora jer zbija tlo?

Natjecanja u vožnji traktora koji vuku teške prikolice popularna su u Europi, posebno u Švicarskoj, Njemačkoj, Italiji i Nizozemskoj, ali i SAD-u. Svake se godine održava...

Više [+]