• Takmičenje ribolovaca
 • 17.07.2018. 09:30

Ulov ribe udicom na plovak na stazi Sicilija - ulovili preko 18 kg ribe

Osim takmičarskog duha, prilika je to bila i za druženje, promociju ove vrste sporta, i sugeriranje na očuvanje i zaštitu rijeka, riječne flore i faune.

Foto: Adi Pašalić
 • 1.317
 • 84
 • 0

Protekla je nedjelja na rijeci Fojnici, točnije, stazi "Sicilija", bila mjesto okupljanja ribara - takmičara i svih zainteresovanih gledatelja, koji su mogli u idealnim vremenskim prilikama uživati u majstorijama ribolovaca. U organizaciji Sportskog ribolovnog društva "Visoko" iz Visokog održano je društveno takmičenje za sve kategorije u disciplini Ulov ribe udicom na plovak. Osim takmičarskog duha, prilika je to bila i za druženje, promociju ove vrste sporta, i sugeriranje na očuvanje i zaštitu rijeka, riječne flore i faune, a posebna draž bila je i učešće mlađih ribolovaca iz kategorije kadeta.

Ulov preko 18 kilograma

Idealni vremenski uvjeti i majstorije iskusnih ribolovaca, ali i onih mlađih početnika rezultiralo je poslije trosatnog takmičenja ulovom od preko 18 kg ribe koja je vraćena ponovo u rijeku. Riba je dobro grizla uz neizostavni ribarski pozdrav "Bistro". Najuspješniji takmičar i majstor staze bio je Emir Koljenović sa ulovom od 3.460 poena. Bistra je bila i rijeka Fojnica, članovi sportskog društva osim takmičenja su i vrlo česti organizatori akcija čišćenja obalnih područja, a takva jedna akcija sprovedena je ove godine upravo na rijeci Fojnici i obali rijeke Bosne na samom ušču ove dvije rijeke.

Zapaženi rezultati u svim kategorijama

Nakon tri sata takmičenja tehnikom ulov ribe udicom na plovak  za seniore, te dva sata za mlađe kategorije ostvareni su zapaženi rezultati:

Kategorija Kadeti 

 1. mjesto Hajdarević Armin (840 poena)                                                                  
 2. mjesto Smajlović Eman (760 poena
 3. mjesto Džafić Jasmin (600 poena)

Kategorija: Kadetkinje

 1. mjesto Džafić Ajša (240 poena)

Kategorija: Veterani (Master)

 1. mjesto Smajlović Asif (2.760 poena)                                                                   
 2. mjesto Burko Amir (2.280 poena)                                                                       
 3. mjesto Bukurević Ermina (1.620 poena)

Kategorija: Seniori                                                                                     

 1. mjesto Koljenović Emir (3.460 poena)                                                                  
 2. mjesto Hodžić Kenan (2.660 poena)
 3. mjesto Ihtijarević Mersiha (2.340 poena)

Nakon takmičenja svi prisutni su preselili u obližnji ribarski dom, nakon čega se pristupilo dodjeli diploma i medalja najboljim u svim kategorijama. Kako je istekao predsjednik društva Hodžić Kenan: "Takmičenje je prošlo bez ikakvih problema, sudije su svoj dio posla odradile profesionalno, organizator se potrudio da sve prođe u najboljem redu, a gledaoci su istinski mogli uživati u majstorijama ribolovaca", uz ponovo neizostavni pozdrav "Bistro!". 


Fotoprilog


Tagovi

Ribolov Takmičenje Fojnica SRD Visoko Rezultati


Autor

Adi Pašalić

Adi Pašalić

Adi je magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.