Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena šarana
  • 19.12.2017. 11:00

Tko je kriv za nestašicu šarana i visoku cijenu?

Proizvodnje šarana je u 2009. godini iznosila 2.800 tona, a u 2016. svega 970 tona.

Foto: Pixabay/Alexas_Fotos
  • 1.353
  • 119
  • 0

Cijena šarana skočila je što zbog siromašnijeg ribljeg fonda u RS, ali i zbog postova, aktuelnih u ovom periodu. Proizvodnja ribe smanjena je gotovo za pola pa ćete tako ove godine za kilogram šarana morati izdvojiti 9 maraka.

"Da je riblji fond znatno smanjen vidi se po tome da je u 2009. godini proizvedeno 4.400 tona ribe, a 2016. godine svega 2.700 tona", istakao je Slavko Stevanović, sekretar Udruženja za poljoprivredu, ribarstvo, vodoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju, koje djeluje u okviru Privredne komore RS. Prema njegovim riječima, naročito je evidentan pad proizvodnje šarana, koja je u 2009. godini iznosila 2.800 tona, a u 2016, kako kaže, svega 970 tona, navode nezavisne.

U ribarnicama se bore i s nedostatkom druge ribe

S tim se slažu i u bijeljinskoj ribarnici "Željko"

"Vjerovatno ribnjaci nisu poribljavani, a i suša ove godine je sigurno doprinijela da se proizvodnja ribe smanji", ističu u toj ribarnici, a u "Tropic ribarstvu" kažu da je nestašica šarana umnogome doprinijela nestašici ostalih vrsta ribe na tržištu.

"Usljed nedostatka šarana stanovništvo se odlučuje na druge vrste ribe, čije količine logično ne mogu da podmire sve potrebe i javlja se nestašica na tržištu", istakli su i dodali da Hrvatska i Srbija ne mogu da podmire drastično smanjenje proizvodnje u domaćim ribnjacima.

U banjalučkoj ribarnici "Sirena-fish" kazali su da su ovog puta uspjeli da se izbore, te da su ribe imali dovoljno, ali oscilacije u cijenama su im, kako kažu, donijele određene probleme.

"Ako mi neko naruči šarana za slavu mjesec dana prije, ja više ne mogu da mijenjam cijenu, a dobavljači često podignu cijenu ove ribe, pa nam to stvara probleme i ide nam na štetu."

Ministarstvo: Generalno ne vlada nestašica ribe

Prema podacima Zavoda za statistiku, uvoz ribe u RS je u 2012. iznosio 2.793.000 KM, da bi u 2016. godini taj iznos porastao na 4.691.000 KM.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kazali su da prema njihovim podacima s terena generalno ne vlada nestašica ribe.

"Tačno je da već duže vrijeme vlada smanjena ponuda šarana u odnosu na potražnju stanovništva", istakli su u Ministarstvu i dodali da su u 2017. godini planirana sredstva u iznosu od 80.000 KM za uzgoj konzumnog šarana i mlađi šarana.

U svakom slučaju, u ribarnicama je naskuplja očišćena pastrmka - 10 KM, odmah iza nje je šaran za 9 KM po kilogramu, a nakon toga morska riba - oslić plavi za 6 do 6,50 KM te oslić bijeli po 5,50 KM. Najjeftiniji je tostolobik za 5 KM po kilogramu.

Foto: Pixabay/Alexas_Fotos


Tagovi

Cijena šarana Nestašica ribe Slavko Stevanović


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.