Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SRD Sana
  • 24.12.2021. 10:00
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Suzbijanje krivolova: Prijedorski ribolovci iz SRD Sana formirali ribočuvarsku službu

Strastveni prijedorski ribolovci okupili su se pod okriljem Sportsko-ribolovnog društva "Sana" i formirali ribočuvarsku službu. Imaju velike planove za 2022. godinu.

Foto: Arhiva SRD Sana
  • 1.232
  • 482
  • 0

Moglo bi se reći da je sve počelo onog trenutka kada su osnivači Sportsko-ribolovnog društva "Sana" iz Prijedora prvi put u ruke uzeli ribarski štap, a većina je to uradila još u djetinjstvu. Odrasti uz Sanu, velika je privilegija zaljubljenika u ovu rijeku, među kojima su posebno brojni ribolovci.

Grupa entuzijasta okupila se i u martu ove godine osnovala sportsko udruženje koje danas broji više od 300 članova, a koje je u aprilu ove godine upisano u registar udruženja.

"Jedan od osnovnih razloga formiranja našeg društva je što prethodno dvije godine nije dobilo na korišćenje ribolovno područje grada Prijedora, što je izazvalo negativne posljedice na životinjski svijet rijeke. Među problemima je bilo i nepostojanje ribočuvarske službe, nekontrolisan izlov, lov nelegalnim sredstvima itd.", pojašnjava predsjednik, Nikola Gavranović dodajući da je ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske o korišćenju voda ribolovnog područja grada Prijedora potpisan u maju. 

Formirana Ribočuvarska služba

Ribolovci, istinski zaljubljenici u ovu rijeku, ističu da najveći problem predstavlja upravo krivolov. Zbog toga su formirali Ribočuvarsku službu i organizuju brojne akcije u cilju njegovog sprečavanja.

U tu su svrhu zaposlili dva ribočuvara i sekretara, a angažovana su i tri ribočuvara – volontera. "Cilj nam je spriječiti krivolov kako bi u Sani opstao biljni i životinjski svijet, prije svega spriječiti upotrebu nelegalnih sredstava, poput mreža ili bombi. Do sada smo sankcionisali pojedince u skladu sa zakonskim propisima", ističe Gavaranović.

Početkom decembra realizovali su poribljavanje s više od 500 komada mlađi šarana, dužine od 15 do20 cm  i više od 50 komada matica soma, smuđa i drugih vrsta.

Poribljavanje Sane

Bogatstvo riblje populacije treba sačuvati, jer se mogu naći skoro sve vrste riba dunavskog sliva, odnosno šaran, plotica, mrena, mladica, amur, škobalj i pastrmka. Zabrana izlova je na snazi od 01. 01. do 31. 05. 2022. godine.

Planovi za 2022. 

"Ove godine naš osnovni zadatak bila je stabilizacija društva, okupljanje članstva, organizovanje aktivnosti. U planu za 2022. godinu nam je i dalje poribljavanje, ali najmanje dva puta godišnje, organizovanje Škole ribolova za djecu, zatim ojačavanje i proširenje Ribočuvarske službe", ističe Gavranović.

Kao član Saveza ribolovaca Rpublike Srpske ističu da planiraju aplicirati za učešće u takmičenjima u dvije discipline: lovu ribe varalicom i lovu udicom na plovak.  

Članovi su učestvovali u brojnim akcijama čišćenja obala i korita. Na sajtu njihovog udruženja naveden je citat, čiji je potpisnik Charles Vaterman: "Većina svijeta pokrivena je vodom. Posao ribara je jednostavan: odaberite najbolje mjesto". Oni su sasvim sigurni da su odabrali pravo mjesto, jer svima im je zajednička ljubav prema rijeci Sani.


Tagovi

SRD Sana Ribočuvarska služba Krivolov Nikola Gavranović Poribljavanje Rijeka Sana Ribolov


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer