Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sporazum o lukama
  • 24.05.2016. 12:00

Staje se na kraj ilegalnom ribolovu?

Počinje nova era u borbi protiv ilegalnog ribolova. Uskraćujući beskrupuloznim ribarima sigurno utočište i pristup tržištima, PSMA će voditi riblju industriju prema većoj održivosti i imati značajne učinke na cijeli opskrbni lanac, kaže direktor FAO-a Jose Graziano da Silva.

Foto: Rich Carey/Bigstockphoto
  • 509
  • 24
  • 0

Nezakonit, nereguliran i neprijavljen ribolov napokon bi se mogao smanjiti zahvaljujući skorom stupanju na snagu mjera iz Sporazuma zemalja vlasnica luka (Port State Measures Agreement (PSMA) - revolucionarnog međunarodnog sporazuma kojeg predvode Odjeli za hranu i poljoprivredu i UN-u, piše fishnews.com.

PSMA stupa na snagu 5. juna

Sada kada je postignut potreban prag od 30 članica koje su i službeno potvrdile svoje pristupanje, počinje odbrojavanje do stupanja Sporazuma na snagu. Naime, PSMA će od 5. juna 2016. kao prvi svjetski obvezujući međunarodni sporazum koji se odnosi na ilegalan ribolov, postati međunarodni zakon.

Sveukupno, 29 zemalja i Europska unija, koja je potpisala kao jedna članica, službeno su se obvezale posvetiti sporazumu koji obuhvaća više od 62% svjetskog uvoza ribe i 49% ribljeg izvoza, vrijednosti 1,33 milijardi dolara odnosno 1,39 milijardi dolara u 2013.

Ilegalni ribolov svake se godine procjenjuje na 26 miliona tona ribe, vrijednosti 23 milijardi dolara. On također potkopava napore osiguranja održivog ribarstva i odgovornog upravljanja zalihama riba na svjetskoj razini.

"Počinje nova era u borbi protiv ilegalnog ribolova. Uskraćujući beskrupuloznim ribarima sigurno utočište i pristup tržištima, PSMA će voditi riblju industriju prema većoj održivosti i imati značajne učinke na cijeli opskrbni lanac", kaže direktor FAO-a Jose Graziano da Silva.

"Neka nijedna luka ne bude poznata kao sklonište krivolovcima za nepoštivanje sporazuma", dodao je pozivajući zemlje da ratificiraju sporazum. Mjere zemalja koje imaju luke, odnosi se prije svega na otkrivanje ilegalnog ribolova kada brodovi uplove u luku.

Inspekcija brodova čim uplove u luku

Novi sporazum zahtijeva da zemlje odrede luke za strane brodove, kako bi se olakšala kontrola. Ti brodovi moraju na vrijeme zatražiti dozvolu za ulazak u luke i osigurati lokalnim vlastima informacije, uključujući i o ribama koje imaju na brodu te dopustiti pregled njihovog dnevnika, licence, ribolovnih alata i stvarni teret.

Ilegalni ribolov svake se godine procjenjuje na 26 miliona tona ribe, vrijednosti 23 milijardi dolara.

Sporazum omogućava zemljama mogućnost zabrane ulaska brodova u luku ili inspekciju plovila koja su upletena u ilegalni ribolov te, dakako, poduzimanje potrebnih radnji. Kako bi to poduprijeli, Sporazum obvezuje članice da dijele informacije regionalno i na svjetskoj razini, o svakom plovilu za koje se otkrije da je umiješano u nezakonit ribolov.

PSMA vrijedi za sva plovila, čak i za ona koja su uplovila u luku radi goriva. Spriječavanje krivolovaca da isprazne svoje koće otežat će mogućnost plasiranja ribe na tržište. U odnosu na ostala praćenja, kontrole i programe, mjere državnih luka učinkovitije su i daleko jeftinije te zastrašujuće za nezakonit ribolov.

Razvoj kapaciteta za provedbu Sporazuma

U nekim slučajevima, obalne zemlje u razvoju te male otočne države u razvoju koje imaju neka od najvećih svjetskih atraktivnih ribolovnih područja, suočavaju se s poteškoćama u provedbi PSMA.

Shodno tome, FAO je uložio dodatne napore kako bi podržao primjenu mjera. Sada kada će Sporazum stupiti na snagu, FAO pokreće čitav niz nacionalnih, regionalnih i inter-regionalnih inicijativa, uključujući i globalni program za razvoj kapaciteta za provedbu Sporazuma.

Sljedeće države i organizacije regionalne gospodarske integracije su članice Sporazuma: Australija, Barbados, Čile, Kostarika, Kuba, Dominika, Europske unije - članice organizacije, Gabon, Gvineja Bisau, Gvajana, Island, Mauricijus, Mozambik, Mianmar, New Zeland, Norveška, Oman, Palau, Republika Koreja, Sveti Kristofor i Nevis, Sejšeli, Somalija, Južna Afrika, Šri Lanka, Sudan, Tajland, Tonga, Sjedinjene Američke Države, Urugvaj i Vanuatu.

Foto: Rich Carey/Bigstockphoto


Tagovi

Ilegalni ribolov Sporazum FAO Sprječavanje krivolova


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kroz ovih par fotografija prestavljam svoje selo Kršlje i ljubav prema plemenitim životinjama ova dva dječaka