Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rijeka Spreča
  • 09.10.2019. 16:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gračanica, Tuzla

Šta se dešava sa Sprečom? Svi su od nje digli ruke?

Gdje ste fondovi za zaštitu okoliša, gdje se silna eko udruženja, mreže, članice, što šutite, gdje ste inspektorati, ministarstva, gdje si državo, zar vas za ovo plaćamo, kad ćete početi da radite posao za koji ste plaćeni?, pitaju u Ekološkom sportsko ribolovnom društvu "Drijenača" Gračanica.

Foto: Facebook/Ekološko Sportsko ribolovno Društvo "Drijenča" Gračanica
  • 614
  • 133
  • 0

U rijeku Spreču, nizvodno od Lukavca je proteklih desetak dana više puta ispuštana zagađujuća materija. Lokalno je stanovništvo više puta prijavilo zagađenje nakon što je na području Gračanice rijeka Spreča izbacila manje količine uginule ribe, upozorava mreža ekoloških udruga Eko BiH. 

Mnogi su građani tada na površini rijeke primjetili pjenu čiji miris podsjeća na kiselinu. Na društvenim su mrežama tada osvanule i fotografije te videozapisi zagađenja i uginulih riba na obali rijeke. 

Uginula riba na području Gračanice

Naime, 4. oktobra na svojoj Facebook stranici je Ekološko Sportsko ribolovno Društvo "Drijenča" Gračanica objavilo fotografije uginule ribe na području Puračića, Dobošnice, Gnojnice i Miričine. "Na području Gračanice rijeka Spreča je na obale izbacila manje količine uginule ribe, a ostatak je zajedno sa otrovnim talasom voda odnijela nizvodno. Apelujemo na lokalne, kantonalne i federalne vlasti da se pozabave ovim problemom, da se odgovorni adekvatno kazne. Dokle više???", napisali su tada u svojoj objavi. 

Već 7. oktobra osvanula je i nova objava iz ovog ribolovnog društva, puna gorčine i nemoći: "Dok mediji o ovom problemu šute, vodni inspektori se ne javljaju na službene brojeve telefona, izbjegavaju da poduzmu ono što su po Zakonu dužni poduzeti i za šta ih građani plaćaju iz budžeta, trovači koriste priliku i danas 07.10. 2019. godine ponovo vrše onečišćenje rijeke Spreče. Uradili smo sve što je do nas, uputili pozive i apele na sve relevantne adrese, svi su nijemi, gluhi i slijepi kada je ovaj problem u pitanju. Izgleda su od Spreče svi digli ruke, osim nas, grupice entuzijasta, ljudi koji iskreno, svim srcem vole ovu rijeku. Gdje ste fondovi za zaštitu okoliša, gdje se silna eko udruženja, mreže, članice, što šutite, gdje ste inspektorati, ministarstva, gdje si državo, zar vas za ovo plaćamo, kad ćete početi da radite posao za koji ste plaćeni?"

Rijeka poplavi okolne poljoprivredne površine

Stoga je Centar za ekologiju i energiju, u sklopu Eko BiH projekta koji finansira Evropska unija i kampanje "Voda za sve!", uputio zahtjev za inspekcijski nadzor Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Tuzlanskog Kantona.

"Tražimo od relevatnih institucija i inspekcije da izađu na teren, uzmu uzorke vode i uginule ribe i preduzmu sve raspoložive mjere i postupke u skladu sa Zakonom i ovlaštenjima, te da javnost obavijeste o rezultatima kontrole. Zagađenje rijeke Spreče veoma je ozbiljan i alarmantan problem, a s obzirom na to da rijeka nerijetko poplavi okolne poljoprivredne površine, na ovaj način razne hemikalije dospijevaju na zemljište i postoji opasnost da dospiju u hranidbeni lanac te negativno utiču na ljudsko zdravlje", upozoravaju u Centru.  

I ne samo to. Kako smo prenijeli krajem septembra, Spreča ulazi u jezero Modrac iz kojega se voda, nakon tehnološkog pročišćavanja koristi u domaćinstvima. 

Opet pomor ribe u rijeci Spreči. Krive otpadne vode iz farme?

Nezvanične informacije su tada dale naslutiti da je uzrok pomora ribe otpadna voda koja dolazi iz obližnje farme. 


Fotoprilog


Tagovi

Rijeka Spreča Zagađenje Pomor ribe Pjena Kiselina Drijenča Gračanica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.