Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krivolov
  • 10.10.2019. 15:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Spalili mreže krivolovcima jer izvuku toliko ribe da završi kao hrana za svinje

Najveći broj krivolovaca nismo zatekli u krivolovu, nego zateknemo alat, oni pobjegnu, a ne mogu da izvuku alat. Mislim da smo im uzimanjem tog alata u vrijednosti 20.000 KM zadali, uslovno rečeno, odlučujući udarac, kaže Miodrag Đukić, predsjednik SRD "Riba" iz Bijeljine.

Foto: Facebook/SRD Riba
  • 922
  • 77
  • 0

Ribolovci u Semberiji godinama muče muku sa krivolovcima. Iako im godinama oduzimaju i uništavaju mreže, sa krivolovcima se teško izboriti. Riba koju izlove završava čak i kao hrana za svinje.

Spaljivanjem mreža i druge opreme za krivolov vrijedne više od 20.000 KM bijeljinski ribolovci, članovi Udruženja "Riba", željeli su poručiti da je krivolov vrlo rasprostranjen na vodama velikih rijeka Drine i Save u Semberiji, a taj problem postaje sve izraženiji.

"Najveći broj krivolovaca nismo zatekli u krivolovu, nego zateknemo alat, oni pobjegnu, a ne mogu da izvuku alat. Mislim da smo im uzimanjem tog alata u vrijednosti 20.000 KM zadali, uslovno rečeno, odlučujući udarac", kaže Miodrag Đukić, predsjednik SRD "Riba" iz Bijeljine za BHRT

Kaže da ribu koju krivolovci izlove i prodaju te da je takve najlakše naći. Međutim, bude i onih koji izlove toliko ribe da ju na kraju bacaju i svinjama

"Najveći broj krivolovaca je na rijeci Savi, budući da je ona podobna za krivolov i teško ju je kontrolirati", ističe Đukić i dodaje da su ribočuvari intenzivirali kontrole, a krivolovci se uglavnom vraćaju na ista mjesta na rijeci. 

"Znamo tačno mjesta gdje dolaze, na istim mjestima po dva, tri puta nađemo mreže", otkriva ribočuvar Mišo Rosić
 
Inače, SRD "Riba" ima blizu hiljadu članova među kojima je i veliki broj djece školskog uzrasta za koje je članarina besplatna. 


Tagovi

Krivolov Sava Drina SRD Riba Bijeljina Miodrag Đukić Spaljivanje mreža


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97