Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribolov
  • 27.05.2023. 13:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Konjic

Širi se bolest šarana - kako prepoznati simptome?

Kompletnu opremu i alat očistite i dezinficirajte nakon svakog ribolova! Posebno ako posjećujete različita jezera tokom godine.

Foto: Depositphotos/vladivatek
  • 559
  • 26
  • 0

U jezerima na području jugoistočne Evrope i bliže regije je došlo do pojave širenja bolesti šarana čiji su uzročnici Koi herpesvirus (KHV) i Carp Edema virus (CEV) od kojeg obolijevaju sve dobne skupine šarana, saopćila je Organizacija sportskih ribolovaca Konjic.     

U sklopu aktivnosti koja sprovodi Kantonalna poljoprivredna inspekcije HNK na suzbijanju širenja ove bolesti, izvršeno je uzorkovanje u ribolovnoj zoni Konjic. Analizom, koja je urađena na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, utvrđeno je da nema virusa. Iako on nije prenosiv na ljude, zbog prevencije i suzbijanja bolesti riba, ribolovci su pozvali kolege da preventivno reagiraju. 

"U slučaju da primijetite uginule ili oboljele ribe šaran čiji su simptomi: dezorijentiranost, nekoordinirani pokreti, uspavanost, ne bježanje prilikom prilaska ili dodirivanja, ubrzano disanje, vidljivo otečene i oštećene škrge i rane po tijelu, odmah o istom obavijestite kancelariju i ribočuvarsku službu OSR Konjic ili Kantonalnu poljoprivrednu inspekciju HNK", naveli su. 

Napomenuli su kako je veoma bitno da sportski ribolovci koji obavljaju ribolov na jezerima svoju kompletnu opremu i alat očiste i dezinfikuju svaki put nakon završetka ribolova! Ovo se posebno odnosi na one koji posjećuju i obavljaju ribolov na različitim jezerima tokom godine. 


Tagovi

Šaran Riba Koi herpesvirus Edema virus Ribolovci Širenje virusa


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Neuobičajeno visoke temperature posljednjih mjeseci uslovile su ubrzan rast i razvoj biljaka... #tritikale u fazi vlatanja