Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održivo ribarstvo
  • 30.09.2018. 16:30

Sebastijan Raveljić: Obitelj mi se bavi ribolovom već 750 godina, a ovo je prvi put da me je netko nešto pitao

Evropska komisija i ministri ribarstva iz zemalja s područja Sredozemlja i Crnog mora službeno su pokrenuli detaljan plan djelovanja kako bi se osigurala održiva budućnost priobalnog ribolova i morskih ekosustava u regiji. U raspravu su uključeni i ribari.

Foto: Bigstockphoto/Oxana Medvedeva
  • 2.409
  • 122
  • 0

Evropska komisija i ministri ribarstva iz zemalja s područja Sredozemlja i Crnog mora službeno su pokrenuli detaljan plan djelovanja kako bi se osigurala održiva budućnost priobalnog ribolova i morskih ekosustava u regiji. Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) podržava plan, stoji u priopćenju WWF Adria, a posebice dio vezan uz jačanje uključivanja ribara u upravljanje morskim resursima, ključnu smjernicu koja predstavlja dugo očekivani zaokret u dosadašnjem upravljanju ribarstvom koje je rezultiralo desetljećima prekomjernog ribolova. 

Nacionalne vlasti, udruge ribara i nevladine organizacije predstavile su nove održive načine upravljanja ribolovnim aktivnostima u regiji koja je naviše pogođena neodrživim ribolovnim praksama. 

Stop iscrpljivanju ribljih resursa

"Moja obitelj se bavi ribolovom već 750 godina, a ovo je pvi put da nas je netko nešto pitao i da smo imali priliku reći što mislimo o upravljanju ribolovom. Osjećam se odlično jer sam prvi put imao priliku nešto odobriti“, rekao je Sebastijan Raveljić koji je predstavljao hrvatske ribare na Malti. 

Priobalni ribolov je od davnina igrao značajnu socioekonomsku i kulturnu ulogu na Sredozemlju i Crnom moru. I dan danas priobalni ribolov predstavlja preko 60% flote, osiguravajući oko 300.000 radnih mjesta. Desetljeća prekomjernog ribolova i lošeg upravljanja ozbiljno su degradirali morske resurse Sredozemlja, gdje je više od 80% procijenjenih stokova ribe prelovljeno. Ovakvo stanje stokova ne utječe samo negativno na morske ekosustave,  već i na egzistenciju malih gospodarskih ribara i njihovih obitelji, upozoravaju iz WWF Adria. 

"Dramatično iscrpljivanje ribljih resursa na Sredozemlju i kriza koja već duže vrijeme potresa sektor ribarstva ukazuju da je trenutni centralizirani, “s vrha prema dnu” sustav neučinkovit. WWF snažno podupire današnju odluku o uključivanju malih gospodarskih ribara u procese donošenja odluka što predstavlja  razvoj sustava upravljanja prilagođenog potrebama lokalnog stanovništva. Naš rad s ribarima diljem Sredozemlja već je dokazao da je takav sustav najbolji način osnaživanja obalnih zajednica i njihova uključivanja u očuvanje morskog ekosustava", rekao je Mosor Prvan, voditelj projekta #Uspostava modela zajedničkog upravljanja malim gospodarskim ribolovom u Sredozemlju“ iz WWF Adrije.

Transformacija priobalnog ribarstva na Sredozemlju

Kako bi dodatno promovirali provedbu Plana djelovanja, WWF, GFCM-FAO i ostale organizacije pokrenuli su platformu "Prijatelji priobalnog ribolova”. To će osigurati potrebnu suradnju među ključnim dionicima kako bi preobrazili priobalni ribolov u stabilnu i održivu gospodarsku djelatnost. WWF u partnerstvu s GFCM-FAO-om i drugim organizacijama već provodi projekt unaprjeđenja priobalnog ribarstva u cilju povećanja kapaciteta i razvoja modela zajedničkog upravljanja u ukupno 21 odabranom području u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Turskoj, Tunisu i Alžiru. Zajedno, ovih devet zemalja predstavlja više od 60% priobalnog ribarstva u regiji.

"WWF je započeo duboku transformaciju priobalnog ribarstva na Sredozemlju prema zaista održivom i uspješnom sektoru čiji je interes i cilj očuvanje morskih ekosustav. Ribari, vlasti, nevladine udruge, znanstvenici i lokalne zajednice bi trebali međusobno surađivati te nam pomoći da sačuvamo naše jedinstvene kulturne i gospodarske resurse te omogućimo nesmetan razvoj života u našem moru", rekao je Prvan, zaključuje se u priopćenju WWF Adria. 


Tagovi

Ribari WWF Adria Održivo ribarstvo Sebastijan Raveljić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞