AgroKlub.ba

\

Ribarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ribarstvo » Rijetka riba kostelj crnac ulovljena u Jadranu!

Rijetka riba kostelj crnac ulovljena u Jadranu!

Rijetka riblja vrsta

Rijetka riba kostelj crnac ulovljena u Jadranu!

Datum: 13.05.2017. 16:00

Kategorija:

Ribarstvo

Primjerak rijetke ribe Kostelj Crnac ulovili su ulcinjski ribari Nermin Alić i Fuad Goran te je predali crnogorskom Institutu za biologiju mora.

Crnogorski Institut za biologiju mora dobio je primjerak rijetke ribe Kostelj Crnac (Etmopterus spinax Linnaeus, 1758). Kako su naveli, do rijetkog primjerka došli su zahvaljujući ulcinjskim ribarima Nermina Alića i Fuada Gorana, koji su je ulovili krajem aprila mrežom popunicom na maloj dubini ispred velike ulcinjske plaže.

Nakon laboratorijske obrade i uzimanja svih morfomerističkih parametara utvrđeno je da se radi o ovoj rijetkoj vrsti koja naseljava isključivo južni Jadran do dubina i preko 1.000 metara. Radi se o ribi iz grupe hrskavičavih riba koja može dostići maksimalnu dužinu do 60cm. Ovakvi primjerci veoma su interesantni za dalja ihtiološka istraživanja i pokazuju da je južnojadranska kotlina zaista centar biodiverziteta Jadranskog mora sa velikim brojem rijetkih ili endemičnih vrsta.


Ova rijetka vrsta naseljava isključivo južni Jadran do dubina i preko 1.000 metara

"Još jednom se zahvaljujemo pomenutim ribarima i apelujemo da sve što se ulovi a nepoznato je lokalnim ribarima se prijavi Institutu kako bi jedinka bila naučno obrađena i kao takva informacija proslijeđena javnosti", naveli su na svojoj facebook stranici.

Institut (Zavod) za biologiju mora osnovan je 1961. godine. Kroz niz organizacionih transformacija, Zavod se 1997. godine organizuje u Institut za biologiju mora a konačno 2004. godine ulazi u sastav Univerziteta Crne Gore, čija je organizaciona jedinica.

Cilj njihovih istraživanja, opisuju, je detaljnije upoznavanje biljnih i životinjskih zajednica južnog Jadrana, njihovog odnosa prema abiotskim i biotskim faktorima i funkcionisanje sistema more-obala, kao i naučnog tumačenja promjena u sistemu uslijed klimatskih i antropogenih uticaja. Istraživanja imaju ekološki karakter, uzimajući da je Jadransko more kompleksan sistem, sa posebnom pažnjom na njegov južni dio i Bokokotorski zaliv, kao prirodni fenomen.

Osim fundamentalnih istraživanja, Institut za biologiju mora realizuje i mnoga primijenjena istraživanja za potrebe očuvanja životne sredine, morskog ribarstva, marikulture, integralnog upravljanja obalnim područjem, pomoću kojih naučni rezultati nalaze primjenu u praksi.

Foto: Facebook/Institut za bologiju mora/Nermin Alić i Fuad Gorana

Broj pregleda članka: 607; Uspješnost članka: 33.35

Tagovi: Kostelj Crnac, Rijetka riba, Institut za biologiju mora

Ključne riječi članka: rijetka, riba, kostelj, crnac, ulovljena, u, jadranu, institut, istraživanja, biologiju, južni, biologiju mora, isključivo južni jadran, naseljava isključivo južni


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!