Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rijetka riblja vrsta
  • 13.05.2017. 16:00

Rijetka riba kostelj crnac ulovljena u Jadranu!

Primjerak rijetke ribe Kostelj Crnac ulovili su ulcinjski ribari Nermin Alić i Fuad Goran te je predali crnogorskom Institutu za biologiju mora.

Foto: Facebook/Institut za bologiju mora/Nermin Alić i Fuad Gorana
  • 675
  • 34
  • 0

Crnogorski Institut za biologiju mora dobio je primjerak rijetke ribe Kostelj Crnac (Etmopterus spinax Linnaeus, 1758). Kako su naveli, do rijetkog primjerka došli su zahvaljujući ulcinjskim ribarima Nermina Alića i Fuada Gorana, koji su je ulovili krajem aprila mrežom popunicom na maloj dubini ispred velike ulcinjske plaže.

Nakon laboratorijske obrade i uzimanja svih morfomerističkih parametara utvrđeno je da se radi o ovoj rijetkoj vrsti koja naseljava isključivo južni Jadran do dubina i preko 1.000 metara. Radi se o ribi iz grupe hrskavičavih riba koja može dostići maksimalnu dužinu do 60cm. Ovakvi primjerci veoma su interesantni za dalja ihtiološka istraživanja i pokazuju da je južnojadranska kotlina zaista centar biodiverziteta Jadranskog mora sa velikim brojem rijetkih ili endemičnih vrsta.

Ova rijetka vrsta naseljava isključivo južni Jadran do dubina i preko 1.000 metara

"Još jednom se zahvaljujemo pomenutim ribarima i apelujemo da sve što se ulovi a nepoznato je lokalnim ribarima se prijavi Institutu kako bi jedinka bila naučno obrađena i kao takva informacija proslijeđena javnosti", naveli su na svojoj facebook stranici.

Institut (Zavod) za biologiju mora osnovan je 1961. godine. Kroz niz organizacionih transformacija, Zavod se 1997. godine organizuje u Institut za biologiju mora a konačno 2004. godine ulazi u sastav Univerziteta Crne Gore, čija je organizaciona jedinica.

Cilj njihovih istraživanja, opisuju, je detaljnije upoznavanje biljnih i životinjskih zajednica južnog Jadrana, njihovog odnosa prema abiotskim i biotskim faktorima i funkcionisanje sistema more-obala, kao i naučnog tumačenja promjena u sistemu uslijed klimatskih i antropogenih uticaja. Istraživanja imaju ekološki karakter, uzimajući da je Jadransko more kompleksan sistem, sa posebnom pažnjom na njegov južni dio i Bokokotorski zaliv, kao prirodni fenomen.

Osim fundamentalnih istraživanja, Institut za biologiju mora realizuje i mnoga primijenjena istraživanja za potrebe očuvanja životne sredine, morskog ribarstva, marikulture, integralnog upravljanja obalnim područjem, pomoću kojih naučni rezultati nalaze primjenu u praksi.

Foto: Facebook/Institut za bologiju mora/Nermin Alić i Fuad Gorana


Tagovi

Kostelj Crnac Rijetka riba Institut za biologiju mora


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas