Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita Neretve
  • 02.04.2018. 13:00

Ribolovci se bune zbog izgradnje mini-hidrocentrala na Neretvi i Buni

U slučaju gradnje mini-hidrocentrala bi bila nanesena nemjerljiva šteta prirodi i ribljem fondu rijeka Neretve i Bune, ali i pridonjelo nestanku endemskih ribljih vrsta, upozoravaju ribolovci.

Foto: Wikimedia Commons/MaGa
  • 664
  • 36
  • 0

Udruženje/Udruga sportskih ribolovaca "Neretva 1933" Mostarna prošloj je izvještajnoj skupštini jednoglasno donijelo odluku da iznesu svoj stav u javnost i medije o planiranoj izgradnji mini-hidrocentrala BUNA I i BUNA II.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Lokalitet na kojem je planirana izgradnja mini-hidrocentrala se nalazi u području koje je važećom Ribolovno-gospodarstvenom osnovom, a u skladu sa federalnim i kantonalnim zakonima o slatkovodnom ribarstvu, proglašeno ribljim plodištem i to: ušće Bune u Neretvu u dužini od 300 metara, uzvodno od ušća 100 metara i nizvodno od ušća 200 metara do Cvetkovog limena.

Planiranom izgradnjom bi se ovaj lokalitet trajno uništio u cijeloj dužini od 600 metara, a time bi bila nanesena nemjerljiva šteta prirodi i ribljem fondu rijeka Neretve i Bune, a sasvim izvjesno i nestanku endemskih ribljih vrsta neretvanske mekousne pastrmke i glavatice, kojima ovaj lokalitet predstavlja jedno od posljednjih utočišta.

Korito rijeke Neretve je Spomenik prirode

Korito rijeke Neretve na toku kroz općinu Mostar je odlukom Zavoda za zaštitu spomenika iz 1970. godine proglašeno rezervatom prirodnih predjela, a po sadašnjem zakonu Spomenik prirode (Zavod UP.I 59/4/70), što bi trebalo biti dovoljan argument da se ne dozvoli uništenje ovog lokaliteta.

Na skupštini od 15.03.2018. g., nakon smjene predsjednika, ribolovci članovi Udruženja /Udruge sportskih ribolovaca "Neretva 1933" jednoglasno su donijeli odluke o protivljenju izgradnji mini hidrocentralama BUNA I i BUNA II, te uključivanju u aktivnosti udruge "Majski cvijet" i Koalicije za zaštitu rijeka u BiH u cilju sprečavanja planirane izgradnje mini-hidroelektrana.

Ribolovci su najodgovorniji za stanje i zaštitu ribljeg fonda 

Kao korisnici ribolovnog prava na rijeci Neretvi u ribolovnoj zoni Mostar, ribolovci grada Mostara i udruženje/udruga koja ih okuplja, najodgovorniji su  za stanje i zaštitu ribljeg fonda rijeke Neretve i pritoka i dužni su spriječiti sve aktivnosti i projekte koji će imati dalekosežne negativne posljedice po živi svijet naših rijeka.


Tagovi

Zaštita Neretve Neretva Mini-hidrocentrala Buna Mostar 1933 Spomenik prirode Zaštita okoliša


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.