Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje oceana
  • 20.08.2018. 14:30

Ribe gube osjećaj mirisa pod utjecajem ugljičnog dioksida

Najnovije istraživanje pokazalo je kako bi ribe u budućnosti zbog zagađenja ugljičnim dioksidom mogle biti potpuno dezorjentirane za pronalazak hrane i partnera, ali i prilikom čuvanja od grabežljivaca.

Foto: Flickr/Tim Sheerman-Chase
  • 1.201
  • 61
  • 0

Zagađenja mora i oceana sve su veća i sve se jače odražavaju na život u njima. Tako je nova znanstvena studija otkrila kako ribe gube osjećaj mirisa zbog emisija ugljika u vodama u kojima žive. Naime, rast ugljičnog dioksida u atmosferi povećava kiselost oceana tako što se taj plin otapa u vodi. Ovaj je fenomen poznat i od ranije pa se već zna da otapa tvrde vanjske slojeve školjaka. 

Nalazi ove studije su značajni jer se ribe u svom životu jako oslanjaju na miris jer pomoću njega nalaze i hranu, ali i potencijalne partnere te kako bi otrkili grabežljivce u svojoj blizini. 

Znanstvenici sa Sveučilišta Exeter usporedili su ponašanje mladih lubina koji su poznati kao vrlo lukave i oprezne ribe, na sadašnjim razinama ugljičnog dioksida sa onima koji se očekuju na kraju stoljeća, kada se predviđa da će oceani imati dva i pol puta više plinova nego danas, piše Independent.  

Primjetili su velike promjene u ponašanju ribe koja bi mogla naslijediti ugljikom zagađenu vodu. Ne samo da su lubini manje plivali nego se činilo da uopće ne primjećuju nazočnost grabežljivaca.

Ova studija, objavljena u časopisu Nature Climate Change pridonosi rastućem broju dokaza o opasnostima koje zakiseljavanje oceana uzrokuje morskom životu. Prethodna su istraživanja pokazala da osim izravnog utjecaja na riblji njuh, ugljični dioksid šteti živčanom sustavu riba te narušava obradu informacija u mozgu. 

"Još nije poznato koliko će brzo riba moći nadvladati ove probleme budući da će se količina ugljičnog dioksida povećavati u budućnosti", rekao je profesor Rod Wilson s američkog Sveučilišta Exter. 


Tagovi

Zagađenje oceana Ponašanje riba Klimatske promjene


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Proljetna sjetva u toku je i na području Prnjavora, u selu Mravica.