Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 02.02.2020. 18:00

Ribarska flota EU sve je manja u broju, kapacitetu i snazi

Flota EU vrlo je raznolika, s tim da velika većina plovila nije dugačka više od deset metara, a mali broj je duži od 40 m. Koje je još podatke objavio Eurostat?

Foto: Pixabay/JACLOU-DL
  • 420
  • 26
  • 0

Ribarska flota EU i dalje se smanjuje. Broj aktivnih brodova registrovanih u 2018. godini bio je 81.860, a imali su kombinovani kapacitet od 1,5 milion (bruto) tona i ukupnu snagu motora 6,2 miliona kilovata. U odnosu na 2008. godinu, broj plovila smanjen je za 4% dok je ukupna bruto tonaža smanjena za 17%, a snaga motora za 10%, objavio je Eurostat u svom izvješću.

Prema objavljenim podacima, Španija ima najveću bruto količinu, Francuska flota najviše snage, a Grčka najviše plovila.

Flota EU vrlo je raznolika, s tim da velika većina plovila nije dugačka više od deset metara, a mali broj duži je od 40 m. Prosječna veličina ribarskog broda EU u 2018. godini iznosila je 19 bruto tona, a prosječna snaga motora 75 kilovata.

Kada se uspoređuju bruto tonažom, Španija je imala najveću ribolovnu flotu među državama članicama EU (21% od ukupnog broja u EU). Slijede je flote Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, koje su bile gotovo upola manje od one u Španiji. Međutim, mjereno snagom motora, najveća flota je ona u Francuskoj (16% od ukupnog broja u EU), a slijede je Italija (15%) i Španija (13%).

fed
Kapacitet ribolovne flote Europske unije u 2018. (% od ukupne bruto tonaže)

Mjereno brojem plovila, najveća flota u EU bila je u Grčkoj (18% svih plovila), a slijede ju Italija (15%) i Španija (11%). Grčka su plovila u prosjeku bila mala, s prosječnom veličinom od pet bruto tona i prosječnom snagom motora od 29 kilovata u 2018. godini, objavio je Eurostat.

Procjenjuje se da je u EU u 2018., ulovljeno 5,3 mil. t žive vage

Ukupni ulov ribe EU u 2018. godini procijenjen je na 5,3 miliona tona žive vage, sličan onom u 2017. godini. Među državama članicama, nešto se više ulovilo u Francuskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj, a niži nivoi zabilježeni su u Ujedinjenom Kraljevstvu i Danskoj. Ribolovne flote Španije, Danske, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Nizozemske u 2018. godini ulovile su oko dvije trećine svih ulova u EU.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Ribarstvo Ribarska flota EU Tonaža Veličina Snaga Broj plovila


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.