• Ribnjak u Brodu
  • 09.12.2019. 17:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Brod

Rekonstruisat će ribnjake: Planiraju proizvesti 500 tona ribe godišnje

Nedeljko Jugović, direktor "Ribarstva-Brod" ističe da se isplati baviti ovim poslom, te da imaju dobru saradnju i pomoć Vlade RS i opštine Brod.

Foto: Opština Brod
  • 666
  • 38
  • 0

U ovoj godini u ribnjaku u Sijekovcu bit će proizvedeno i na tržište plasirano između 270 i 300 tona ribe, uglavnom šarana, te manja količina smuđa i amura. Decembar je mjesec kada je najveća potražnja za ribom, a na tržište bude plasirano 40 do 50 % godišnje proizvodnje. 

U preduzeću "Ribarstvo-Brod" koje gazduje sa 380 hektara ribnjaka, ističu da tržište Republike Srpske već godinama nema dovoljne količine ribe iz vlastitog uzgoja, a riba se uvozi iz zemalja okruženja. Obzirom na ratom uništene objekte, ribnjak je potrebno rekonstruisati da bi se ostvarila projektovana proizvodnja od oko 500 tona, stoji na stranicama Opštine Brod. 

Nedeljko Jugović, direktor "Ribarstva-Brod" ističe da se isplati baviti ovim poslom, te da imaju dobru saradnju i pomoć Vlade RS i opštine Brod. Uprkos tome, proizvodnju ribe prate brojni problemi, a ova godina karakteristična je po izuzetno hladnom maju i iznad prosječno toplom novembru, što se negativno odrazilo na plan prizvodnje.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić, istakao je da je poljoprivreda važan resurs Broda, te izrazio očekivanje da će se na ribnjaku graditi dodatni sadržaji za kvalitetniji uzgoj i preradu ribe.
Ribnjak u Brodu izgrađen je 80-ih godina na 720 hektara kojim trenutno gazduju dva privatna preduzeća.


Tagovi

Ribnjak Brod Ribarstvo Brod Uvoz ribe Sijekovac


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.