AgroKlub.ba

\

Ribarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ribarstvo » Refundirat će se naplaćena carina za izvoz ribe

Refundirat će se naplaćena carina za izvoz ribe

Izvoz ribe u EU

Refundirat će se naplaćena carina za izvoz ribe

Datum: 07.03.2017. 16:00

Kategorija:

Ribarstvo

Grešku evropske administracije neodobravanjem preferencijalnog režima prvi su osjetili izvoznici ribe već 16. februara kada su naplaćivane carine u punom iznosu, iako je BiH kroz adaptaciju SSP-a ugovorila bescarinski izvoz 500 tona ribe.

Evropska komisija ispravit će propuste u vezi sa tarifnim kvotama za izvoz ribe u EU. Naime, kako je saopšteno iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Evropska komisija obavijestila je Ministarstvo da je došlo do kašnjenja u primjeni adaptiranog SSP-a zbog neblagovremene izmjene odgovarajućih uredbi komisije, te da će im za ovo ažuriranje biti potrebno još dva mjeseca.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je, uz izvinjenje zbog propusta, od Evropske komisije dobio uvjeravanja da će sistem tarifnih kvota, kada bude uspostavljen, imati retroaktivno dejstvo od 1. februara, te da će svim izvoznicima iz BiH u EU kojima nije odobren preferencijalni režim, naplaćene carine biti u cijelosti refundirane.

Grešku evropske administracije neodobravanjem preferencijalnog režima prvi su osjetili izvoznici ribe već 16. februara kada su naplaćivane carine u punom iznosu, iako je BiH kroz adaptaciju SSP-a ugovorila bescarinski izvoz 500 tona ribe, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Podsjećamo, na propuste su upozorili proizvođači ribe i Privredna komora Republike Srpske koja je od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, tražila da se obrati zahtjevom prema Evropskoj komisiji, zbog kršenja u primjeni adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja (SSP) i otkloni administrativne propuste u vezi sa tarifnim kvotama za izvoz ribe iz BiH u EU.

Foto: Bigstockphoto/zorandim

Broj pregleda članka: 390; Uspješnost članka: 24.5

Tagovi: EU, SSP, Izvoz ribe, Tarifne kvote

Ključne riječi članka: refundirat, ce, se, naplacena, carina, za, izvoz, ribe, odnosa, ekonomskih, trgovine, izvoz, propuste, ekonomskih odnosa, izvoz ribe


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!