Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrbas
  • 27.06.2017. 10:00

Prave ribogojilište ribe mladice na rijeci Vrbas

Krajnji cilj Udruženja "Mladica" je da za oko 5 godina dobiju atraktivan revir u po Banje Luke, koji bi bio jedan segment turizma na rijeci Vrbas.

Foto: Facebook/Udruženje za uzgoj i zaštitu salmonidnih i autohtonih vrsta riba
  • 1.549
  • 72
  • 0

Proslavljeni snimatelj i režiser iz Banjaluke, Pero Pavlović pored kamere, ima još jednu strast. Ribolov i ljubav prema prirodi. Sa par prijatelja osnovao je Udruženje za uzgoj i zaštitu salmonidnih i autohtonih vrsta riba "Mladica" koje pokušava poribiti rijeku Vrbas ribom mladicom, piše bistrobih.

Vidra kao potencijalna opasnost

"Dobili smo od momka koji drži ribnjak na Subotici ispust iz ribnjaka na korišćenje. Skupili smo love između sebe, platili bager da malo prokopa, kako bi dobili na dubini, udarili stubove i stavili žicu. Ostalo je još da pregradimo ulaz i izlaz. Moramo sve to uraditi zbog vidre, koja je potencijalna opasnost. Kad to završimo, slijedi izlov par jedinki mladice iz Vrbasa i prebacivanje u taj uzgojni potok", priča Pavlović pojasnivši da kada riba bude polno zrela, vrši se vještački mrijest i oplođena ikra se nosi u ribogojiliste SRD Banja Luka Klašnik.

Žele oživjeti rijeku

"Tamo će se vršiti proces ispilanja ribica iz jajašca i držanja u ležnicama do određene veličine, oko 12cm. Jedan dio se ostavlja za formiranje matičnog jata, a drugi ako bog da ide u Vrbas. I tako u krug. Sve do momenta dok ne ostvarimo svoj san i cilj, a to je da napravimo svoje vlastito ribogojilište gdje bi imali sve na jednom mjestu", kaže Pavlović naglasivši kako je to što rade popriličan trošak i rizik.

"Želja nam je, a radit ćemo na tome, da kroz ovaj projekat vratimo mladicu u mjeri u kojoj je nekad bilo, oživimo našu rijeku kao i sve druge rijeke. Krajnji cilj nam je stalna zabrana ribolova u gradskoj zoni, u međuvremenu poribljavanje tog dijela da bi za nekih 5 godina imali atraktivan revir u po grada, koji bi bio jedan segment turizma na rijeci Vrbas. Za ovo do sada, što smo uradili i što ćemo raditi imamo podršku SRD Banja Luka. Podržao nas je RK Buk i oni su nam partneri", ističe Pavlović koji, kako kaže, živi za momenat da Vrbas poribi mladicom.

Nema živog stvora u vodi

"Da se nagneš preko bilo kog mosta i gledaš ih dole kako se poredale, veća bi mi to nagrada bila, nego da osvojim nagradu na festivalu u Kanu. Koliko puta pređete preko bilo kog mosta u gradu? Nagnite se preko pa pogledajte. Nećete vidjeti živog stvora u vodi! Je li to normalno? E to ćemo mi bratac promijeniti", zaključio je energično Pavlović.

Foto: Facebook/Udruženje za uzgoj i zaštitu salmonidnih i autohtonih vrsta riba "Mladica"


Tagovi

Pero Pavlović Mladica Poribljavanje Vrbas


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.