Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krivolov
  • 26.08.2018. 14:30

Otkriven u krivolovu: Hobotnice lovio modrom galicom!

Modra galica (bakrov(II) sulfat pentahidrat) otapanjem u moru žestoko nadražuje osjetne stanice pa hobotnica izlazi iz zaklona i postaje laka lovina.

Foto: Pixabay/Taken
  • 1.664
  • 80
  • 0

Dok u uvali Vlašići na Pagu u susjednoj Hrvatskoj traje akcija protiv bacanja opušaka po plažama, na drugom mjestu istodobno more namjerno onečišćuju. Tako su u uvali Grablje kod otoka Jaz na području Rogoznice u šibenskom akvatoriju, službenici Pomorske policije zatekli 46-godišnjeg ribara dok je lovio hobotnice koristeći nedozvoljena kemijska sredstva. Kako doznaju lokalni mediji on je za mamac pri lovu hobotnica upotrebljavao modru galicu odnosno bakrov sulfat pentohidrat.

Oduzeli mu ulov i opremu

Radi se o zabranjenom kemijskom sredstvu kojim se onečišćuje more i truje morska flora i fauna. Pomorski policajci oduzeli su ribolovcu opremu i oko tri kilograma ulovljenih hobotnica, a protiv njega je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku zbog kaznenog djela protuzakonitog lova i ribolova.

Ovo nije prvi slučaj otkrivenog nezakonitog ribolova kemijskim sredstvima. Pojedini nesavjesni ribolovci, najčešće nekažnjeno, koriste modru galicu kako bi istjerali hobotnice iz njihovih skloništa. Modra galica (bakrov(II) sulfat pentahidrat) otapanjem u vodi žestoko nadražuje osjetne stanice pa hobotnica izlazi iz zaklona i postaje laka lovina. Rezultati toksikoloških studija pokazali su da je modra galica izrazito toksična za morske organizme, stoga je lov na hobotnice uz pomoć modre galice u potpunosti neprihvatljiv za morski okoliš, smatraju stručnjaci iz Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru koji je nositelj projekta Blue Smart.

Na ribolov nedozvoljenim sredstvima sve češće upozoravaju i sami ribari, kao i ekolozi i udruge  za zaštitu prirode.

Slovenka za mamac koristila deterdžent

U krivolovu na hobotnice, osim modre galice, koriste se i druga nedozvoljena sredstva kao zidarski kreč, a prije nekoliko godina, podsjetimo, 48-godišnja slovenska državljanka zatečena je dok je  u podmorju kod otoka Suska za lov hobotnice upotrebljavala deterdžent koji se inače koristi pri pranju posuđa u kućanstvima.

Hobotnica se, inače, lovi  raznim alatima kao što su osti, posebno "pod sviću", mreže stajačice, vrša, podvodna puška, tunja naješkana, živim rakom, a može se, kad nije u rupi,  uloviti i golim rukama. Zbog pretjeranog izlova, dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima, hobotnica je sve manje u otočnom priobalju  pa i oko vanjskih otoka zadarskog i šibenskog arhipelaga gdje je bila najgušće naseljena. Gusta naselja hobotnice nekad su se nalazila i na podvelebitskom području gdje je, tvrde ribari, gotovo potpuno nestala.


Tagovi

Hobotnica Krivolov Mamac Modra galica


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Proljetna sjetva u toku je i na području Prnjavora, u selu Mravica.