Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 29.05.2018. 07:30

Odzvonilo i plastičnim štapićima za uši, slamkama, držačima balona - vrijeme je za zaštitu mora

EU će svoju pozornost sada usmjeriti na deset jednokratnih plastičnih proizvoda i ribolovni alat koji zajedno čine 70 posto morskog otpada u Evropi.

Foto: Bigstockphoto/Rich Carey
  • 1.478
  • 79
  • 0

Evropska komisija predstavila je prijedlog¸direktive o plastici za jednokratnu upotrebu i nova EU pravila u korist smanjenja plastičnog otpada i onečišćenja mora. Spomenuta direktiva nadovezuje se na prvu Strategiju o plastici EU-a koju je Komisija objavila u siječnju ove godine.

Nova su pravila, navodi se u direktivi, razmjerna i prilagođena kako bi se postigli najbolji rezultati. To znači da će se na različite proizvode primjenjivati različite mjere. U slučajevima u kojima postoje lako dostupne i cjenovno pristupačne alternative, na tržištu će se zabraniti jednokratni plastični proizvodi. U slučaju proizvoda za koje ne postoje očite alternative, naglasak će biti na ograničavanju njihove upotrebe putem smanjenja potrošnje na nacionalnoj razini, zahtjevâ koji se odnose na dizajn i označavanje te uvođenja obveza za proizvođače povezanih s gospodarenjem otpadom i čišćenjem otpada. Zahvaljujući novim pravilima, Evropa će biti korak ispred u rješavanju problema koji ima globalne implikacije.

Bit će više plastike nego ribe u oceanima 

"Zagušuje nas količina plastike koja se nalazi u našem okruženju. Bez promjene politike, procjenjuje se kako će 2050. godine u našim oceanima i morima biti više plastike nego ribe. Evropska komisija mora iskoristiti ovu priliku za jačanje zakonodavstva kako bi se smanjio utjecaj plastike na okoliš i naše zdravlje. Potrebno je bez odgađanja zabraniti plastiku za jednokratnu upotrebu i ubrzati provedbu sveobuhvatne strategije EU-a za smanjenje ove vrste otpada. Do sada nije postojao odgovarajući holistički pristup plastičnoj proizvodnji, potrošnji i odlaganju, a posljedice toga su itekako vidljive. Stoga pozdravljam prijedlog za zabranu upotrebe jednokratnih plastičnih proizvoda kao što su slamke i pribor za jelo, kao i ciljeve za smanjenje korištenja plastičnih posuda i čaša", rekao je zastupnik u Evropskom parlamentu, Davor Škrlec, član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Komisija bi, smatra, trebala postrožiti pravila kako bismo iz proizvodnje u potpunosti izbacili opasne kemikalije poput Bisphenola A i drugih endokrinih disruptora koji se nalaze u mnogim plastičnim proizvodima. "Potrebno je izbaciti toksine iz plastike koji ugrožavaju naše zdravlje i zamijeniti ih lako dostupnim alternativama. Važnije od prikupljanja i recikliranja je izbjegavanje plastičnog otpada. Ako želimo potaknuti proizvođače na inovacije, potrebno je osigurati financijske poticaje, a uvođenje poreza na plastiku svakako bi potaknulo taj zaokret", zaključio je Škrlec. 

Inače, na svjetskoj razini plastika čini 85% morskog otpada. Plastika dospijeva ljudima u pluća i u hranu koju jedu, a još nije poznato kakav učinak na zdravlje ima mikroplastika u zraku, vodi i hrani. Rješavanje problema plastike nije fakultativno, a može donijeti nove prilike za inovacije, konkurentnost i otvaranje radnih mjesta, navodi se u direktivi. 

Različite mjere za različite proizvode

EU će svoju pozornost sada usmjeriti na deset jednokratnih plastičnih proizvoda i ribolovni alat koji zajedno čine 70 posto morskog otpada u Evropi. Novim pravilima uvodi se sljedeće:

  • zabrana određenih plastičnih proizvoda: u slučajevima u kojima postoje lako dostupne i cjenovno pristupačne alternative, na tržištu će se zabraniti jednokratni plastični proizvodi. Zabrana će se odnositi na plastične štapiće za uši, pribor za jelo, tanjure, slamke, štapiće za miješanje pića i držače za balone. Svi će se ti proizvodi ubuduće morati proizvoditi od održivijih materijala. Jednokratni spremnici za napitke u kojima se koristi plastika bit će dopušteni na tržištu samo ako imaju čepove i poklopce koji se ne skidaju.
  • ciljevi smanjenja upotrebe: države članice morat će smanjiti upotrebu plastičnih spremnika za hranu i čaša za napitke.To mogu učiniti donošenjem nacionalnih ciljeva smanjenja, ponudom alternativnih proizvoda na prodajnim mjestima ili zabranom dijeljenja jednokratnih plastičnih proizvoda bez naplate.
  • obveze za proizvođače: proizvođači će sudjelovati u troškovima gospodarenja otpadom i čišćenja te mjera za jačanje osviještenosti u vezi s korištenjem spremnika za hranu, ambalažnih vrećica i omota (npr. za čips i bombone), spremnika i čaša za napitke, duhanskih proizvoda s filtrima (npr. opušaka), vlažnih maramica, balona i laganih plastičnih vrećica. Industrija će dobiti i poticaje za razvoj manje onečišćujućih alternativa za te proizvode.
  • ciljevi prikupljanja: države članice morat će do 2025. organizirati prikupljanje 90 posto jednokratnih plastičnih boca za napitke, primjerice putem programa povratne naknade.
  • zahtjevi za označavanje: na određenim proizvodima bit će obvezne jasne i standardizirane oznake u kojima se navodi kako proizvod treba odložiti u otpad, kakav negativan utjecaj proizvod ima na okoliš i postoji li u proizvodu plastika. To će se odnositi na higijenske uloške, vlažne maramice i balone.
  • mjere jačanja osviještenosti: države članice morat će osvijestiti potrošače o negativnom učinku bacanja jednokratne plastike i ribolovnog alata te o dostupnim sustavima ponovne uporabe i mogućnostima gospodarenja otpadom za sve navedene proizvode.
  • Kada je riječ o ribolovnom alatu, koji čini 27 posto ukupnog otpada na obali, Komisija postojeći okvir politika namjerava dopuniti programima odgovornosti proizvođača ribolovnog alata koji sadrži plastiku. Proizvođači plastičnog ribolovnog alata morat će snositi troškove preuzimanja otpada iz lučkih uređaja za prihvat te njegova prijevoza i obrade. Snosit će i troškove mjera za jačanje osviještenosti. 

Plastično zna biti fantastično

"Plastično zna biti fantastično, no plastične proizvode moramo koristiti odgovornije. Jednokratna plastika nije pametan odabir ni s gospodarskog ni s ekološkog gledišta, a današnjim prijedlozima poduzećima i potrošačima olakšat će se prelazak na održive alternative. Za Evropu je ovo prilika da preuzme vodeću ulogu i stvori proizvode za kojima će još desetljećima postojati potražnja u cijelom svijetu te da iz naših dragocjenih i ograničenih resursa izvuče veću ekonomsku vrijednost. Osim toga, određivanjem cilja za prikupljanje plastičnih boca pridonijet ćemo prikupljanju potrebnih sirovina za iznimno razvijenu djelatnost recikliranja plastike", rekao je potpredsjednik Evropske komisije Jyrki Katainen.

Više možete pročitati ovdje


Izvori

Europska komisija


Tagovi

Evropska komisija Davor Škrlec Plastka Direktiva More Onečišćenje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Imam li umjetničko oko ? 😁😁😁