AgroKlub.ba

\

Ribarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ribarstvo » Odšteta zbog nafte u moru 61,6 milijardi dolara!

Odšteta zbog nafte u moru 61,6 milijardi dolara!

Ekološka katastrofa

Odšteta zbog nafte u moru 61,6 milijardi dolara!

Datum: 17.07.2016. 08:00

Kategorija:

Ribarstvo

Katastrofa u 2010. poremetila je hranidbeni lanac i najviše pogodila industriju riba, uzgajališta školjkaša te lov na kozice i škampe. Meksički zaljev još se oporavlja od eksplozije.

Čak 61,6 milijardi dolara platit će naftna kompanija British Petroleum (BP) kao odštetu za izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu 2010. godine. Konačni račun objavili su na svojoj stranici.

Podsjećamo, bušotina Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu eksplodirala je 20. travnja 2010. godine. Poginulo je tada 11 radnika, kasnije još dvoje od posljedica eksplozije, a izlijevanje nafte preraslo je u najveću ekološku katastrofu u povijesti SAD-a.

Dno bilo prekriveno slojem uginulih životinja

Zbog izlijevanja nafte, ribarskim brodovima zabranjen je bio izlazak na ribarenje i to od ušća Mississippija pa sve do Floride, što je bio dodatni udar na zaradu u državi koja spada među najsiromašnije u Sjedinjenim Državama.

U Meksičkom je zaljevu pronađeno 100-tinjak tijela velikih morskih sisavaca, no koliko je kitova i dupina ubila najveća ekološka katastrofa u povijesti SAD-a, vjerojatno se nikada neće moći precizno utvrditi. Meksički zaljev se od posljedica havarije još oporavlja.

Njegovo je dno, sjetimo se, bilo prekriveno slojem uginulih životinja i nafte koji je mjestimično debeo desetak centimetara. Katastrofa je poremetila hranidbeni lanac i najviše pogodila industriju riba, uzgajališta školjkaša te lov na kozice i škampe.

Foto: noaanews.noaa.gov

Broj pregleda članka: 300; Uspješnost članka: 21

Tagovi: Odšteta, Ribe, Uginule životinje, Ekološka katastrofa, Izlijevanje nafte

Ključne riječi članka: odsteta, zbog, nafte, u, moru, 616, milijardi, dolara, nafte, zaljevu, meksičkom, slojem uginulih životinja, prekriveno slojem uginulih, bilo prekriveno slojem


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!