• Agriloops
  • 27.09.2020. 15:00

Mladi poljoprivrednici razvili kružni sistem: Zajedno uzgajaju povrće i kozice

Otpad od rakova pretvara se u đubrivo za uzgoj cherry paradajza i aromatičnog bilja. U 2021. godini planiraju proizvesti 20 tona kozica i 40 tona paradajza.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 108
  • 16
  • 0

Dvoje mladih francuskih poljoprivrednih inženjera, prvi su u Europi pokrenuli projekt pod nazivom Agriloops kojem je glavni cilj proizvesti 40 tona povrća i 20 tona morskih kozica godišnje. 

"Startup-om se želi razviti kružni sistem u kojem kozica i povrće rastu zajedno. Otpad od rakova pretvara se u đubrivo za uzgoj cherry paradajza i aromatičnog bilja“, pojašnjava za Euractiv jedan od osnivača, Romain Vandame.

A kako bi to i uspjeli, na zadnjoj godini fakulteta svaki se opredijelio za jednu specijalizaciju. Romain je slušao predmete akvakulture dok je drugi, Jérémie Gognard odabrao biljnu proizvodnju i zaštitu. 

“Akvaponika se razvija godinama, ali ne u proizvodne svrhe. Da bismo bili profitabilni, morali smo pronaći vrstu sa visokom dodatom vrijednosti, po mogućnosti neku morsku koja će živjeti u slanoj vodi“, opisuje Gognard.

Svježe i domaće

Nakon dužeg proučavanja, kozice su im postale prvi izbor. Prema studiji FranceAgriMer iz 2017. godine, stanovništvo Francuske troši gotovo 120.000 tona ove namirnice godišnje. To je dovoljno da se osigura profitabilnost njihovog poslovanja, ali i njegova održivost.

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad opskrbljuju mlijekom

Međutim, većina ovih račića konzumiranih u toj zemlji je uvezena, najviše iz Ekvadora, Indije i Madagaskara. Treba napomenuti da je intenzivan uzgoj u tropskim regijama odgovoran za uništavanje područja mangrova te ekosistema bitnih za morski život u kojima se riba dolazi mrijestiti. 

"Agriloops nudi potrošaču ekološki prihvatljiviju alternativu, a kozice će se uzgajati bez antibiotika", napominju osnivači. 

Korona pomrsila planove

Kako bi izveli svoj projekt, poljoprivredni inženjeri pokrenuli su pilot farmu na svom fakultetu. Nakon tri godine analize, cilj im je pokrenuti vlastiti pogon. 

"U 2021. godini planiramo proizvesti 20 tona kozica i 40 tona paradajza, a onda od 2022. povećavamo produktivnost koliko god uspijemo“, ističe inženjer. Iako kozice ostaju njihov vodeći proizvod, Cognar ne isključuje diverzifikaciju proizvodnje.

Kružna privreda - na krovu zgrade uzgajaju grgeče i povrće

Nažalost, koronavirus na kratko je zaustavio i njihov projekt. Farmu su trebali napraviti početkom ove godine, a zbog sigurnosti su izgradnju prolongirali za 2021. godinu.  

Bez obzira na trenutne okolnosti, pokrenuta je priča o organskoj poljoprivredi, a dva mlada studenta razmišljaju o dobijanju certifikata visoke ekološke vrijednosti (HVE) i oznake održive akvakulture (ASC).


Tagovi

Agriloops Akvaponika Kozice Povrće Ekološka proizvodnja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovaj put su članice Udruženja "Bubamara" pravile labela. Ovo smeđe je labelo sa čokoladom.