AgroKlub.ba

\

Ribarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ribarstvo » Kvota za izvoz ribe u EU i dalje 60 tona?

Kvota za izvoz ribe u EU i dalje 60 tona?

Privredna komora RS

Kvota za izvoz ribe u EU i dalje 60 tona?

Datum: 21.02.2017. 10:00

Kategorija:

Ribarstvo

Povećanje tarifne kvote sa 60 tona na 500 tona, što je bilo predviđeno primjenom adaptiranog SSP-a BiH sa EU, administrativno nije sprovedeno u adekvatnim dokumentima Evropske komisije, kažu iz Privredne komore RS.

Prema informacijama koje je Privredna komora Republike Srpske dobila od proizvođača i izvoznika ribe/pastrmke u zemlje EU, povećanje tarifne kvote sa 60 tona na 500 tona, što je bilo predviđeno primjenom adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, administrativno nije sprovedeno u adekvatnim dokumentima Evropske komisije.

Naime, na web stranici Evropske komisije u vezi kvota za pastrmku i filete pod brojem 091594, evidentirano je da kvota od 01.01.2017. godine do 31.12.2017. godine iznosi 60.000 kg i da je sa 16.02.2017. godine iskorišćena.

Imajući u vidu da se ove informacije koriste od strane špedicije, u suštini nije moguće koristiti kvotu od 500 tona, o čemu je Privredna komora Republike Srpske obavijestila i nadležne institucije u BiH kako bi preduzeli odgovarajuće aktivnosti, i kako bi dobijenu kvotu od 500 tona, naši proizvođači mogli koristiti.

Iz Privredne komore podsjećaju da je primjena adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom počela 1. februara 2017. godine i da je Privredna komora RS upozorila da će ova primjena izazvati velike štete za poljoprivredne proizvođače i prehrembenu industriju, zbog ukidanja carina na uvoz roba iz Evropske unije.

S druge strane, zadržavaju se carine na izvoz naših proizvoda u EU, s tim da su povećane kvote za izvoz vina, šećera i ribe.

Foto: komorars.ba

Broj pregleda članka: 507; Uspješnost članka: 32.35

Tagovi: Izvoz, Ribe, SSP, Privredna komora RS, Tarifna kvota

Ključne riječi članka: kvota, za, izvoz, ribe, u, eu, i, dalje, 60, tona, godine, evropske, komora, privredna, izvoz, kvota, 2017 godine, privredna komora, komora republike srpske, privredna komora republike


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!