Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ribe
  • 06.02.2023. 13:30

Koliko ribe proizvodimo, a koliko uvozimo?

U ribnjacima se uzgajaju pastrmka, šaran, zlatovčica, glavatica lipljan, lubin i orada

Foto: Naila Čaušević
  • 142
  • 9
  • 0

Bosna i Hercegovina je lani izvezla hrane i živih životinja u ukupnoj vrijednosti 792.879 maraka, dok je istih uvezeno za 3,4 miliona KM. Od ovog iznosa, ribe i prerađevinama od ribe, izvezli smo za oko 56.600 maraka, a uvezli za skoro duplo više 107.782 KM, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH. 

U Federaciji BiH postoje 23 ribogojilišta, a godišnja prosječna proizvodnja konzumne ribe u ovom bh. entitetu, kako piše Fena, pozivajući se na podatke Fedralnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, je oko 2.000 tona. Kapaciteti ribogojilišta iznose oko 800 tona, dok je godišnja proizvodnja slatkovodne ribe u 2021. godini bila oko 2.273 tona, a morske oko 135 tona.

"U proizvodnji mlađi pastrmke za potrebe poribljavanja otvorenih voda u 2021. godine ukupno je proizvedeno oko tri miliona jedinki, od čega najveći udio (oko 80 posto) zauzima mlađ potočne pastrmke (oko 2,5 miliona), a manjim dijelom mlađ mekousne pastrmke (300.000), glavatice (300.000) i mladice (300.000)", kazali su iz FMPVŠ za ovu novinsku agenciju.

U FBiH u ribnjacima se uzgajaju: pastrmka, šaran, zlatovčica, glavatica i lipljan (slatkovodne) i lubin i orada (morske). Najzastupljenija slatkovodna riba je pastrmka, a morska lubin i orada.

"U skladu sa Programom novčanih podrški poticaj za proizvodnju konzumne ribe se ostvaruje za uzgoj slatkovodne ribe (pastrmka, šaran i lipljan) i morske ribe (lubin i orada) koje ujedno predstavljaju i najzastupljenije vrste riba koje se uzgajaju u ribnjacima", naveli su iz resornog ministrastva. 

Kada se govori o kaznama za nelegalni ribolov, odredbe Zakona o slatkovodnom ribarstvu definiraju nvčane kazna za nelegalan privredni ribolov za pravnu osobu od 2.000 KM do 8.000 KM, a za odgovornu osobu u pravnom subjektu kazna je od 200 KM do 1.000 KM.

"Novčana kazna za fizičku osobu za nelegalan sportsko-rekreativni ribolov je od 200 KM do 1.000 KM, a izriče se i zaštitna mjera oduzimanja predmeta koji su upotrebljeni ili bili namijenjeni izvršenju prekršaja ili su nastali njegovim počinjenjem kao i zaštitna mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene počinjenjem prekršaja i izriče se zaštitna mjera zabrane obavljanja ribolova i oduzimanja dozvole za ribolov u trajanju od jedne godine", navode iz ministarstva. 


Tagovi

Riba Ribogojišta Ribolov Ribarstvo Pastrmka Konzumna riba Morska riba Uzgoj ribe


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kabina više liči na Boing ili AirBus nego traktor