Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kaquarium
  • 09.10.2016. 08:00

Kaquarium - slatkovodni akvarij i muzej rijeka

Ova se jedinstvena lokalna turistička atrakcija temelji na bioraznolikosti karlovačkih rijeka i jezera te bogatoj tradiciji života uz njih.

Foto: kaquariumkarlovac.com
  • 892
  • 182
  • 0

Susjedna Hrvatska dobila je Kaquarium, slatkovodni akvarij i muzej rijeka u Karlovcu vrijedan 36.691.939,28 kn od čega je 36.222.282,45 kn sufinancirano bespovratnim sredstvima iz Evropskog fonda za regionalni razvoj.

Ova se jedinstvena lokalna turistička atrakcija temelji na bioraznolikosti karlovačkih rijeka i jezera te bogatoj tradiciji života uz njih gdje će predstavljati geološku prošlost (s ribama koje nastanjuju ili su u prošlosti nastanjivale hrvatske rijeke te vrstama koje su u njih unesene), tradicijsku kulturu, te floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera.

Kaquarium - sramežljiva zgrada bogatog sadržaja

S obzirom na to da je Aquatika, karlovačka zgrada muzeja nenametljiva tako da je prekrivena biljkama i zelenim nasipom, izaziva radoznalost i predstavlja izazov. Čeka se otvorenje koje je za mjesec dana, a pri kojem će se uz promatranje 5.000 raznolikih primjeraka ribljih vrsta doživjeti bogatstvo karlovačkih rijeka i jezera. Uzimajući u obzir da muzej sadrži zvučnu instalaciju koja prati postav akvarija uz vizualne efekte koji će se projicirati na podu, u muzeju će, polazimo od pretpostavke, biti zanimljivije nego u kinu.

Muzej rijeka i slatkovodni akvarij svih vrsta kontinentalnih karlovačkih riba!

Ne prodajemo ju, samo ju hvalimo!

"Akvarij je projektiran na građevinskoj čestici veličine 8.327,02 m2 kao dvoetažna građevina s prizemljem i podzemnom etažom. Sastoji se od tri zgrade međusobno povezane podrumskom etažom. Prostor između zgrada formira trg sa sportsko-rekreacijskim sadržajima za djecu i odrasle. Zbog koncepta zelenih krovnih vrtova koji sakrivaju objekt, prostor zone akvarija predstavlja zahvat s minimalnim utjecajem na krajobraz čime se čuvaju zelene vizure krajolika.

Zavirite u svijet budućeg akvarija

Kompleks akvarijskih bazena koncipiran je tako da prikazuje tok jedne tipične krške rijeke kakva je i Korana na čijoj obali je smješten akvarij. Izložbeni dio počinje već u vanjskom prostoru trga gdje se nalazi velika vodena instalacija koja predstavlja krško polje. Rijeka se preko slapa slijeva iz vanjskog u unutarnji prostor. Ribe u vodi najprije se promatra odozgo, u šetnji uz rijeku, a zatim sa strane, gleda se ispod vodene površine. Dok posjetitelj prati riječni tok, čuje rijeku kako teče.

Nakon gornjeg toka rijeke, zvukovi se stišavaju, posjetitelj ponire u špilje u kojima može vidjeti endeme hrvatskih rijeka koji se u prirodi uglavnom nalaze u ponornicama. Nakon špilje, rijeka ponovno izvire negdje u svom donjem toku, vide se ribe s biljem koje živi u toplijim dijelovima rijeke. Zatim se prolazi ispod tunela akvarija gdje se nalaze veći primjerci riba. Nakon što se prođe kroz tunel, prelazi se mostićem preko jezerca s lopočima, šašom i vrstama koje je dopušteno dodirivati. Na kraju izložbe dolazi se do sedrene barijere, sustava od nekoliko akvarija koji se prelijevaju", tvrde iz Aquariuma.

Foto: kaquariumkarlovac.com


Tagovi

Projekt Aquatika Slatkovodni muzej rijeka Muzej riba Kaquarium


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju!