• Živi mamci
  • 16.05.2018. 16:30

Kako uzgojiti crve i gliste za ribolov?

Uzgoj glista je jednostavan, dok uzgoj crva nije za one slabijeg želuca.

Foto: Bigstockphoto/gar1984
  • 1.294
  • 66
  • 0

Trgovina ribolovnog pribora nije uvijek u blizini, a i uvijek je dobro uštedjeti tamo gdje možete, tim više što je uzgoj crva i glista vrlo jednostavan. Pogotovo ako imate dvorište i prostor gdje neometano možete uzgajati žive mamce. 

Uzgoj glista

U slučaju da imate veće dvorište, negdje u sjeni možete ostaviti stari tepih, madrac i sličan materijal, a ispod njega baciti organske otpatke iz kuhinje (lišće povrća, voća, ljuske jaja). Ondje će se brzo skupiti gliste. 

Ako ne želite nered u dvorištu, gliste možete uzgajati u kanti ili drvenom sanduku. Dovoljno je u posudu ubaciti zemlju i organski otpad. Skupite nekoliko glista i ubacite ih u kantu ili drveni sanduk te ju pokrijte kako bi unutra uvijek bilo vlažno. Pazite da imaju i zraka.  Svakih nekoliko dana im u kantu ubacite organske otpatke. Važno je da posuda nije na suncu, a povremeno u zemlju možete uliti i malo vode kako bi se održala vlažnost. Naravno, ovo nije potrebno ako su gliste u debeloj hladovini. 

Ako vam za ribolov ne trebaju dugačke gliste, možete ih i prepoloviti i vratiti u posudu. Dobit ćete dvije gliste koje će se dalje razmnožavati. 

Uzgoj crva 

Uzgoj crva je možda malo kompliciraniji i nije za one slabijeg želuca. Potrebna vam je svježa riba ili svježe goveđe kosti ili bilo kakvo svježe meso. Dakle, poslužit će sve što će privući muhe. Stavite ribu ili meso na novine i na nekoliko sati na sunčanom mjestu. Muhe će upljuvati ribu, odnosno ostaviti jajašca. 

Potrebna vam je i veća i plića drvena ili plastična posuda. Ako imate staro drveno ili plastično bure od 50 litara, prepolovite ga na pola tako da dobijete dva korita. Posudu napunite piljevinom oko 3 centimetra debljine. Na piljevinu stavite ribu ili meso (u hrpi) koji su stajali na suncu. Sve prekrijte piljevinom i ostavite na suncu. Provjeravajte što se događa jer kada kosti "isplivaju na površinu", to znači da su se crvi razvili i pojeli meso. Ako želite da su deblji i veći, maknite stare kosti i dajte im još ribe ili mesa. 

Potrebno je napomenuti da ovu posudu držite što dalje od kuće jer riba i(li) u raspadanju jako smrde.  

Crvi će ovlažiti piljevinu pa ih prebacite na suho. Prvo pomoću sita odvojite kosti i riblju kožu koju nisu pojeli. Crvi će na suncu bježati pa ih skupite i dodajte im suhe piljevine i sve prebacite u posude ili platnene krpe te držite u frižideru. U posude možete ubaciti malo arome koja će ukloniti neugodne mirise, ali i kasnije primamiti ribu. Osim aromatiziranja, možete ih obojati kuhinjskim bojama. Držeći crve u frižideru, usporavate proces preobražaja. 

Umjesto piljevine možete koristiti pšenične mekinje
 


Tagovi

Živi mamci Uzgoj crva Uzgoj glista Crvi za ribolov Gliste za ribolov Crvi Gliste


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.