Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribolov
  • 09.09.2018. 18:00

Kako odabrati štap za pecanje?

Posavjetovati se sa dugogodišnjem ribolovcem uvijek je odlična ideja, a mi vam donosimo nekoliko smjernica koji će vas uputiti u tematiku!

Foto: Pixabay/Bildr80
  • 6.302
  • 91
  • 0

Iskusni ribolovci svakako znaju da univerzalan štap za pecanje ribe ne postoji. Ponuda je široka, a izbor ovisi o tehnici pecanja, rijeke na kojoj se peca, vrste ribe. Posavjetovati se sa dugogodišnjem ribolovcem uvijek je odlična ideja, a mi vam donosimo nekoliko smjernica koji će vas uputiti u tematiku!

Podjela štapova prema težini bacanja

Štapovi se dijele u tri kategorije: laka, srednja i teška. 

Laki štapovi namijenjeni su lovu bijele ribe (babuška, deverika, bodorka, podust), težine bacanja su do 40 grama. Rinus preporučuje mlađim pecarošima štap akcije B (3,5-4,0, štap se savija od vrha do trećine dužine) - C (2,5-3,0 savija se više od polovine štapa), težine bacanja od 20 g do 40 g, dužine 3-4  m, u zavisnosti od vode na kojoj se peca.

Srednji štapovi namijenjeni su za lov grabljivica i krupnije bijele ribe. Kod odabira je važno uzeti u obzir gdje se peca, kojim mamcima i kolika se riba očekuje. Dužina štapova kreće se od 2,10 m do 4 m. Ukoliko pecate iz čamca, dugačak štap nije dobar izbor, jer će vam smetati pri prihvatanju ribe. Ako pecate sa obale i treba zabaciti mamac 50 m, ili privlačiti ribu između lokvanja i prepreka, štap od 3-4 m je pravo rješenje. Ovi štapovi su težine bacanja od 40 g do 80 g akcije B-A (4,5-5,0 savija se vrh).

Teški štapovi su obično dvodjelni, rjeđe teleskopski, namijenjeni lovu soma, tostolobika, amura, krupnog šarana. Ovo su veoma "kruti" štapovi, akcije A i težina bacanja većih od 80 g, pa čak i 100-200 g. Za dužinu važi isto što i kod srednjih štapova.

Od akcije zavisi brzina i oštrina vaše kontre, a osim A,B,C, postoji i D - 1,5-2,0 savija se cijeli štap.

Podjela štapova prema tehnikama

Bolonjez tehnika predstavlja tehniku lova posebnom vrstom istoimenih štapova. Radi se o unaprijeđenim pecaljkama, kojima su dodani provodnici, halter i mašinica. Imaju mnogo veće mogućnosti, što se tiče daljine zabačaja i borbe sa krupnijim ribama. Bolonjez je nezaobilazan rekvizit na vodi koja teče, pogotovo na rijekama bržeg toka. Najčešće korištene dužine ovih štapova su od pet do sedam metara.

Match tehnika je tehnika ribolova uz korištenje mašinice. To je moderna tehnika, koja ima velike mogućnosti primjene lova na svim tipovima terena i svih veličina riba. Omogućava daleke zabačaje, kao i korištenje vagler i klasičnih plovaka u fiksnim i kliznim varijantama. Match štapovi su trodjelni, sa gusto postavljenim provodnicima, koji omogućavaju lagane i daleke zabačaje. 

Šteka tehnika je vrhunac plovkaroškog zanata. Čine ih dijelovi, koji se navlače, odnosno naštekavaju jedan na drugi. Vršni dijelovi ili top setovi mogu biti iz dva ili više dijelova. Dužina top seta trebala bi odgovarati dužini sistema. Unutar top seta postavlja se gumica, koja vrši amortizaciju. Prednosti ove tehnike ogledaju se u:

  • veoma preciznom zabacivanju;
  • korištenjem kup kita precizno hrani brašnastom prihranom, zrnastim i drugim mamcima;
  • veoma se lako koči sistem;
  • plovak je uvijek pod kontrolom;
  • lako se kontrira.

Ovim štapovima mogu se pecati veoma krupni komadi. Ograničenje se ogleda u dužini štapa, neophodnom slobodnom prostoru iza ribolovca i  količini opreme i cijeni. 


Tagovi

Pecaljke Štapovi Ribolov Težina bacanja Akcija Tehnika pecanja Bolonjeze Match Šteka


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁