Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akvakultura
  • 07.10.2023. 15:00

Kako izgleda EU akvakultura? Vrijednost proizvodnje dvije ribe je veća od ostalih vrsta

Proizvodnja u EU prvenstveno je usmjerena na vrste riba kao što su pastrmka, šaran, orada, brancin, tuna i losos te mekušci, uključujući dagnje, ostrige i školjke

Foto: Depositphotos/tilpich.yandex.ru
  • 94
  • 35
  • 0

Prema podacima Evropskog ureda za statistiku Eurostata procjenjuje se da je u Evropskoj uniji u 2021. godini uzgajano 1,1 miliona tona vodenih organizama u vrijednosti od 4,2 milijarde eura.

Španija najveći proizvođač

U ovoj proizvodnji prednjače četiri države koje su činile oko dvije trećine, odnosno 68 posto, cjelokupne proizvodnje. Španija je vodeća sa 25 posto, a slijede je Francuska sa 17, Italija i Grčka sa po 13 posto.

Četiri zemlje prednjače u proizvodnji

Proizvodnja unutar EU bila je manja od one u Norveškoj, gdje je proizvedeno 1,6 miliona tona vodenih organizama, od kojih je većina bio losos.

Proizvodnja u EU prvenstveno je usmjerena na vrste riba kao što su pastrmka, šaran, orada, brancin, tuna i losos te mekušci, uključujući dagnje, ostrige i školjke.

Različiti vodeni organizmi imaju i različite cijene. Vrijednost proizvodnje pastrmke i brancina bila je veća od ostalih vrsta. Svaka je činila 14 posto udjela u ukupnoj vrijednosti uzgoja.

Visok stepen specijalizacije proizvodnje

Za akvakulturu je specifično da postoji visok stepen specijalizacije. Tako je Španija imala fokus na dagnjama, a u 2021. je proizvela oko sedam tona na svakih 10 uzgojenih tona.

Proizvodnja je specijalizirana po vrstama

Na Francusku otpada 88 posto od ukupne količine proizvedenih pacifičkih kamenica i bila je glavni dobavljač plavih dagnji i to 45 posto od ukupnog broja. Najveća količina japanske školjke, 92 posto, uzgojena je u Italiji, dok je Grčka proizvela 69 posto orade i 53 posto brancina.

Atlantske plavorepe tune je najviše proizvela Malta i to 72 posto, dok je Irska proizvela skoro sav losos iz uzgoja, 96 posto.


Tagovi

EUROSTAT Akvakultura Proizvodnja vodenih organizama Pastrmka Brancin Dagnje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.