Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IUCN
  • 29.07.2022. 13:30

Jesetrama prijeti izumiranje - kečiga je kritično ugrožena

Nova IUCN-ova procjena označava gotovo dvije trećine jesetri kao kritično ugrožene, što ih čini najugroženijom skupinom vrsta na svijetu.

Foto: WWF-Bulgaria
  • 197
  • 43
  • 0

Međunarodno udruženje za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) objavilo je prvu sveobuhvatnu procjenu rizika od izumiranja vrsta na svjetskom nivou u zadnjih 13 godina. Nažalost, rezultati nisu dobri.

Njome potvrđuju da je svih 26 preostalih vrsta jesetri i veslokljunki ugroženo. Na njihovoj Crvenoj listi ugroženih vrsta gotovo dvije trećine sada je označeno kao kritično ugroženo, dok je službeno proglašeno regionalno izumiranje jesetarske vrste sima (poznate kao kečiga) u Dunavu, kineske veslokljunke i nestanak divlje jesetre tipične za rijeku Yangtze.

"Vrste koje su nadživjele dinosaure sad izumiru zbog nas ljudi, koji u usporedbi s njima postojimo tek trenutak u vremenu. To govori nešto o čovječanstvu", napomenula je Iva Svilar iz WWF Adrije. Kako kaže, i dalje imamo izbor - možemo očuvati slobodne i zdrave rijeke koje hrane i održavaju zajednice širom svijeta ili se pridržavati dosadašnjih loših praksi koje nam ih ostavljaju prazne.

Vodeći uzrok - krivolov

Krivolov jesetre radi nezakonite trgovine kavijarom i njihovim mesom iz divljeg ulova jedan je od vodećih uzroka njihove ugroženosti. Prošle godine je svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF otkrila da se trećina kavijara i mesnih proizvoda u Donjem Podunavlju prodaje ilegalno. Dodatne prijetnje jesetrama su brane hidroelektrana koje blokiraju njihove migracijske rute, neodrživa koje uništava njihova mrijestilišta i gubitak staništa.

Jesetra (Foto: WWF Austria/ Hannes Greber)

IUCN-ova procjena ističe hitnu potrebu za ambicioznim globalnim okvirom za prirodu koji vlade trebaju dogovoriti na UN-ovoj Konferenciji o biološkoj raznolikosti (COP15) u Montrealu kasnije ove godine. Novi sporazum mora prioritizirati slatkovodne vrste i ekosisteme, koji su se do sada uvijek zanemarivali iako su najugroženiji.

"Neuspješno očuvanje jesetarskih vrsta pokazatelj je neuspjeha vlada širom svijeta da upravljaju rijekama na održiv način i ispune svoje obveze kako bi zaustavile globalni gubitak prirode i očuvale jedinstvene vrste kao što su jesetre", kazao je Arne Ludwig, predsjednik IUCN-ove grupe stručnjaka za jesetre.

Kečiga je najmanja slatkovodna vrsta

Evropske vlade su dogovorile ambiciozne politike kojima bi zaštitile jesetarske vrste kao dio Paneuropskog akcijskog plana za jesetre. Uprkos tome, njihov status nastavlja se pogoršavati širom kontinenta.

Sedam od ukupno osam evropskih vrsta je već klasificirano kao kritično ugrožene, a sada je i kečiga, najmanja slatkovodna vrsta reklasificirana iz osjetljive u ugroženu vrstu.

"Nestanak sima iz Dunava pokazuje da je potrebno učinkovitije provođenje Panevropskog plana za jesetre, uključujući mjere koje osiguravaju i uzvodne i nizvodne migracije", poručuje Svilar. Ako vlade i institucije širom Evrope ne poduzmu mjere za obnovu riječne povezanosti i obnovu staništa jesetri u važnim rijekama, to će značiti izumiranje velikog broja njihovih vrsta, upozorila je.

Uprkos zabrinjavajućim rezultatima ove procjene, ona ukazuje i na neke pozitivne trendove. Nakon 30 godina poribljavanja, jadranska jesetra, vrsta za koju se smatralo da je izumrla u divljini, pronađena je Italiji. Također, dugoročni napori u Sjevernoj Americi pomogli su stabilizirati i povećati neke tamošnje populacije jesetri, uključujući bijelu jesetru u rijeci Fraser.


Tagovi

IUCN Jesetre Kečige Ugrožene vrste WWF Adria


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.