Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Riblji fond
  • 09.10.2017. 17:00

Jablaničko jezero prvo ispituju pa poribljavaju

Počela ispitivanja na Jablaničkom jezeru za izradu elaborata o ribljem fondu. Jezero će biti poribljeno s 22.000 komada ribe šaran.

Foto: Facebook/Green Valey-Zelena Dolina Jablanica
  • 413
  • 19
  • 0

Prirodno matematički fakultet Sarajevo u dogovoru sa JP Elektroprivreda BiH, zajedno sa članovima USR "Glavatica" iz Jablanice i kantonalnom poljoprivrednom inspekcijom, započeli su radove i aktivnosti za izradu elaborata po procjeni eventualnih posljedica promjene režima rada HE "Jablanica" na biološke elemente kvaliteta vode i ihtiopopulaciju Jablaničkog jezera.

Admir Šehić, sekretar USR "Glavatica" kazao je kako se te radnje realiziraju na osnovu prevelikog ispuštanja Jablaničkog jezera u periodu januar - februar 2017. godine, navodi bistrobih.

"Ispitivanja će se raditi elektroagregatom i ribolovnim mrežama, a kao početno stanje uzet će se riblji fond koji je nađen na istim mjestima 2016. godine, kada smo radili reviziju ribarske osnove. Također, u obzir će se uzeti i nivo jezera s obzirom da je sada jezero dosta niže nego što je bilo kada se radilo prethodne godine, a to će stručnjaci preračunati, kako bi se dobilo stvarno stanje da li je i u kojoj mjeri bilo štete po riblji fond.

Nakon toga se nastavlja realizacija redovnog poribljavanja Jablaničkog jezera, kada će na Jablaničkom jezeru biti poribljeno 22.000 komada ribe šaran težine od 250 grama, 500 grama i kilogram po komadu", kazao je Šehić.

Foto: Facebook/Green Valey-Zelena Dolina Jablanica


Tagovi

Riblji fond Jablanica Admir Šehić Prirodni matematički fakultet Sarajevo Jablaničko jezero


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...