AgroKlub.ba

\

Ribarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ribarstvo » Invazivna vrsta u Jadranu - evolucija unazad?

Invazivna vrsta u Jadranu - evolucija unazad?

Invazivna vrsta

Invazivna vrsta u Jadranu - evolucija unazad?

Datum: 08.09.2016. 18:00

Kategorija:

Ribarstvo

Pojava invazivne vrste u Jadranu! Uslijed prelova ribe stvara se prostor za vrste koje su evolucijski bile prije brojnije u moru.

Pojava invanzivne vrste u sjevernom dijelu Jadrana podigla je na noge ribarsku i stučnu javnost. Radi se o morskom predatoru koji sliči meduzi, rebrašu Mnemiopsis leidyi. Razlog za paniku je u dosadašnjim razornim učincima na druga staništa gdje ova vrsta nije domicilna vrsta. Ovaj rebraš je 80-tih godina prošlog stoljeća uništio brojne riblje vrste u Crnome moru.

Opasna invazivna vrsta u Jadranu

Mnemiopsis leidyi nije autohtona vrsta u Jadranskome moru, ali je u sjevernom Jadranu, točnije u Tršćanskom zaljevu, zabilježen već 2005. godine, zajedno s drugom nezavičajnom vrstom Beroe ovata. Budući da je Mnemiopsis poznat kao vrsta s visokim invazivnim potencijalom, koja je osamdesetih godina prošlog stoljeća, nakon nenamjernog unošenja balastnim vodama brodova u Crno more, izazvala dramatične promjene na svim razinama hranidbene mreže, a time i u ribarstvu, razumljivo je da pojava ove vrste izaziva zabrinutost, kako je izjavila Olja Viđak s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu u susjednoj Hrvatskoj za Slobodnu Dalmaciju.

Jadran broji sate unazad

Autohtona područja ove vrste su obale Sjeverne i južne Amerike. Rebraš se jedino hrani zooplanktonskim organizmima, uključujući i planktonske stadije riba (jaja i ličinke), te je njegov utjecaj na riblji fond moguć ako se jako razmnoži, što može imati razoran učinak na ekosustav. U područjima gdje je ova vrsta domicilna, ravnotežu drže drugi rebraši kojih u Jadranu nema. Upravo zbog toga struka budno prati što se događa u moru, jer štete mogu biti nezamislive.

Dio stručne javnosti smatra kako je pojava invazivne vrste i njen intezivniji rast vezan uz povećani ribolovni napor u moru. Ukratko uslijed prelova ribe stvara se prostor za vrste koje su evolucijski bile prije brojnije u moru. Pojednostavljeno rečeno Jadran broji sate unazad.

Broj pregleda članka: 225; Uspješnost članka: 12.25

Tagovi: Jadran, Invazivna vrsta, Evolucija, Morski predator

Ključne riječi članka: invazivna, vrsta, u, jadranu, evolucija, unazad, vrsta, vrste, jadranu, mnemiopsis, unazad, pojava, godina prošlog stoljeća


Ante Vidović

Svi tekstovi autora

Autor Ante Vidović

Novinarstvom se bavi 11 godina, Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.


Vezani članci - Invazivna vrsta

Panika zbog divovskih puževa!
27.09.2015.