Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jadran
  • 05.08.2017. 16:00

Invazija meduza zbog konstrukcija na moru?

Odgovornost za invaziju meduza u Jadranskom moru može se tražiti u gradnji konstrukcija na otvorenom, kao što su naftne i plinske platforme, vjetroelektrane, navodi se u istraživanju Nacionalnog instituta za biologiju iz Slovenije.

Foto: PublicDomainPictures / Pixabay
  • 291
  • 15
  • 0

Odgovornost za invaziju meduza u Jadranskom moru može se tražiti u gradnji kontrukcija na otvorenom, kao što su naftne i plinske platforme, vjetroelektrane, navodi se u istraživanju Nacionalnog instituta za biologiju iz Slovenije.

Kako prenosi Russia Today, meduze predstavljau neugodu za plivače i ribare, a također uništavaju i ličinke i planktone, odnosno hranu za određene vrste.

Rješenje je plansko postavljanje platformi

Martin Vodopivec, voditelj studije, ispitivao je kako platforme utječu na populaciju meduza petogodišnjom simulacijom pomoću kompjutera. Studija je pokazala povezanost između ova dva parametra. Rekao je i da se ovi aspekti zanemaruju, kada je u pitanju ekološki utjecaj platformi, ali i da klimatske promjene također utječu na povećanje populacije meduza.

Napominje da je važna koordinacija prilikom nadgledanja meduza i u drugim područjima, uz nadu da će se platforme pažljivo pozicionirati u budućnosti, kako bi se ovaj učinak sveo na minimum.

Foto: PublicDomainPictures / Pixabay


Izvori

Russia Today


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer