Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekocid
  • 30.08.2023. 10:30
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Maglaj

Građani prijavlju masovni pomor ribe: Šta se dešava u ZDK?

Nakon Zenice, zabilježeni novi slučajevi. Dakle, ne pecajte ni u Maglaju. Inspekcija poduzima mjere!

Foto: FUZIP
  • 257
  • 33
  • 0

Pomor ribe u rijeci Bosni prijavljen je jučer u Maglaju u blizini kompanije Natron Hayat, a na mjesto događaja su izašli federalni vodni inspektori koji su obavili uviđaj i uzeli uzorke.

U saopćenju za javnost, Federalna uprava za inspekcijske poslove je navela kako je vodna inspekcija po dojavi o pomoru ribe u rijeci Bosni kod Maglaja, koji je primijećen jučer u prijepodnevnim satima, izašla na teren i informisala sve nadležne organe.

"O incidentnom zagađenju su obaviješteni svi nadležni organi - policija, kantonalni vodni inspektor, te nadležna Agencija za vodno područje rijeke Save, radi poduzimanja daljih mjera iz djelokruga njihovih nadležnosti", poručili su iz FUZIP-a.

Dodali su kako će poduzeti sve zakonom propisane mjere iz svoje nadležnosti kako bi utvrdila uzrok i sankcionisala počinioca zagađenja, te će, po okončanju inspekcijskog nadzora, o nalazima i poduzetim mjerama javnost biti blagovremeno informisana.

Također, građani mjesne zajednice Liješnica u Maglaju prijavili su jučer policiji onečišćenje i pomor ribe u istoimenoj rijeci u mjestu Brankovići. Uviđaj na licu mjesta obavili su pripadnici krim policije, kao i vodni inspektori. 

Masovni pomor ribe u Bosni: Ne pecajte i ne koristite je u ishrani

Podsjetimo, pomor ribe je u nedjelju, zabilježen je i na lokalitetu Vranduka, nizvodno od industrijskih postrojenja u Zenici, nakon čega su na teren izašli policija, inspektori, ekološki aktivisti, a o svemu je informisan i tužilac. Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović zatražio je od nadležnih da provedu, po hitnom postupki, sve aktivnosti kako bi se otkrio uzrok pomora ribe, ali i ko je uzročnik ekocida koji je do toga doveo.


Tagovi

Pomor ribe Maglaj Natron Hayat FUZIP Rijeka Bosna Liješnica


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]