Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekocid
  • 30.08.2023. 10:30
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Maglaj

Građani prijavlju masovni pomor ribe: Šta se dešava u ZDK?

Nakon Zenice, zabilježeni novi slučajevi. Dakle, ne pecajte ni u Maglaju. Inspekcija poduzima mjere!

Foto: FUZIP
  • 251
  • 32
  • 0

Pomor ribe u rijeci Bosni prijavljen je jučer u Maglaju u blizini kompanije Natron Hayat, a na mjesto događaja su izašli federalni vodni inspektori koji su obavili uviđaj i uzeli uzorke.

U saopćenju za javnost, Federalna uprava za inspekcijske poslove je navela kako je vodna inspekcija po dojavi o pomoru ribe u rijeci Bosni kod Maglaja, koji je primijećen jučer u prijepodnevnim satima, izašla na teren i informisala sve nadležne organe.

"O incidentnom zagađenju su obaviješteni svi nadležni organi - policija, kantonalni vodni inspektor, te nadležna Agencija za vodno područje rijeke Save, radi poduzimanja daljih mjera iz djelokruga njihovih nadležnosti", poručili su iz FUZIP-a.

Dodali su kako će poduzeti sve zakonom propisane mjere iz svoje nadležnosti kako bi utvrdila uzrok i sankcionisala počinioca zagađenja, te će, po okončanju inspekcijskog nadzora, o nalazima i poduzetim mjerama javnost biti blagovremeno informisana.

Također, građani mjesne zajednice Liješnica u Maglaju prijavili su jučer policiji onečišćenje i pomor ribe u istoimenoj rijeci u mjestu Brankovići. Uviđaj na licu mjesta obavili su pripadnici krim policije, kao i vodni inspektori. 

Masovni pomor ribe u Bosni: Ne pecajte i ne koristite je u ishrani

Podsjetimo, pomor ribe je u nedjelju, zabilježen je i na lokalitetu Vranduka, nizvodno od industrijskih postrojenja u Zenici, nakon čega su na teren izašli policija, inspektori, ekološki aktivisti, a o svemu je informisan i tužilac. Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović zatražio je od nadležnih da provedu, po hitnom postupki, sve aktivnosti kako bi se otkrio uzrok pomora ribe, ali i ko je uzročnik ekocida koji je do toga doveo.


Tagovi

Pomor ribe Maglaj Natron Hayat FUZIP Rijeka Bosna Liješnica


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Milo za drago: Kina će provjeravati uvoz proizvoda od svinjskog mesa iz EU?

Kineske tvrtke namjeravaju od vlade zatražiti antidampinšku istragu uvoza nekih proizvoda od svinjskog mesa iz Europske unije, piše tamošnji Global Times, pozivajući se n...

Više [+]