AgroKlub.ba

\

Ribarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ribarstvo » Farma na kojoj ribe biljkama osiguravaju gnojivo!

Farma na kojoj ribe biljkama osiguravaju gnojivo!

Akvaponska farma

Farma na kojoj ribe biljkama osiguravaju gnojivo!

Datum: 06.09.2016. 08:00

Kategorija:

Ribarstvo

Mladi su Nizozemci, okupljeni oko tvrtke UrbanFarmers AG, prije nekoliko mjeseci zgradu u Haagu pretvorili u najveću akvaponsku farmu u Evropskoj uniji!

Krov napuštene zgrade u Den Haagu mladi su Nizozemci, okupljeni oko tvrtke UrbanFarmers AG, prije nekoliko mjeseci pretvorili u najveću akvaponsku farmu u Evropskoj uniji.

Na krovu zgrade u kojoj se nekada nalazila tvrtka Philips, na čak 1.200 četvornih metara zasadili su paradajz i povrće, a na 6. katu, odmah ispod, uredili riblju farmu!


Krov napuštene zgrade pretvoren je u plastenik u kojem proizvode povrće

Projekt su nazvali UF002 De Schilde i plan im je proizvoditi 500 kilograma ribe tilapije tjedno te 50 tona povrća godišnje. Njihov prvi urod s krova bili su krastavci, a plan je osigurati hranu za 900 lokalnih obitelji te restorane i škole kuhanja, piše theguardian.

"Komercijalne urbane farme imaju svrhu. Ljudi žele visoko kvalitetnu domaću hranu i to se može povezati s održivim gospodarstvom: imamo brojne prazne krovove te napuštene industrijske zgrade. Samo u Haagu je 15% zgrada prazno. Hajmo ih ispuniti proizvodima", objašnjava Mark Durno iz UrbanFarmersa.

Inače, "UrbanFarmers AG" je švicarska kompanija specijalizirana za izgradnju komercijalnih prehrambenih pogona u gradovima. Još 2012. godine izgradili su prvu svjetsku akvaponsku farmu na krovu u Baselu.

Akvaponika je, pak, drevna kineska poljoprivredna tehnika koja na siguran način omogućava svima uzgoj povrća i ribe. Naime, riječ je o uzgoju biljaka bez zemlje, jer sve hranjive tvari osiguravaju ribe. Odnosno riblji izmet služi kao gnojivo koje biljke dobivaju preko vode.

Foto: UrbanFarmersNetherland/Facebook

Broj pregleda članka: 749; Uspješnost članka: 124.45

Tagovi: Urban Farmers, Haag, Akvaponska farma

Ključne riječi članka: farma, na, kojoj, ribe, biljkama, osiguravaju, gnojivo, zgrade, napuštene, krov napuštene zgrade


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!