Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akvaponska farma
  • 06.09.2016. 08:00

Farma na kojoj ribe biljkama osiguravaju gnojivo!

Mladi su Nizozemci, okupljeni oko tvrtke UrbanFarmers AG, prije nekoliko mjeseci zgradu u Haagu pretvorili u najveću akvaponsku farmu u Evropskoj uniji!

Foto: UrbanFarmersNetherland/Facebook
  • 798
  • 38
  • 0

Krov napuštene zgrade u Den Haagu mladi su Nizozemci, okupljeni oko tvrtke UrbanFarmers AG, prije nekoliko mjeseci pretvorili u najveću akvaponsku farmu u Evropskoj uniji.

Na krovu zgrade u kojoj se nekada nalazila tvrtka Philips, na čak 1.200 četvornih metara zasadili su paradajz i povrće, a na 6. katu, odmah ispod, uredili riblju farmu!

Krov napuštene zgrade pretvoren je u plastenik u kojem proizvode povrće

Projekt su nazvali UF002 De Schilde i plan im je proizvoditi 500 kilograma ribe tilapije tjedno te 50 tona povrća godišnje. Njihov prvi urod s krova bili su krastavci, a plan je osigurati hranu za 900 lokalnih obitelji te restorane i škole kuhanja, piše theguardian.

"Komercijalne urbane farme imaju svrhu. Ljudi žele visoko kvalitetnu domaću hranu i to se može povezati s održivim gospodarstvom: imamo brojne prazne krovove te napuštene industrijske zgrade. Samo u Haagu je 15% zgrada prazno. Hajmo ih ispuniti proizvodima", objašnjava Mark Durno iz UrbanFarmersa.

Inače, "UrbanFarmers AG" je švicarska kompanija specijalizirana za izgradnju komercijalnih prehrambenih pogona u gradovima. Još 2012. godine izgradili su prvu svjetsku akvaponsku farmu na krovu u Baselu.

Akvaponika je, pak, drevna kineska poljoprivredna tehnika koja na siguran način omogućava svima uzgoj povrća i ribe. Naime, riječ je o uzgoju biljaka bez zemlje, jer sve hranjive tvari osiguravaju ribe. Odnosno riblji izmet služi kao gnojivo koje biljke dobivaju preko vode.

Foto: UrbanFarmersNetherland/Facebook


Tagovi

Urban Farmers Haag Akvaponska farma


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Imam li umjetničko oko ? 😁😁😁